,,Ik zou graag een Maarten willen worden, die vanuit de schaduwen lege marktpleinen bestudeert.''
,,Ik zou graag een Maarten willen worden, die vanuit de schaduwen lege marktpleinen bestudeert.'' Archieffoto BDUmedia
Column

Het liefst zou ik gewoon even willen stoppen

29 april 2020 om 11:37 Opinie

EDE Het liefst zou ik me helemaal willen terugtrekken in mijn huis. Alles afsluiten, de uitgaven stoppen en over twee jaar kom ik weer naar buiten. Maar dat kan niet.

Nando Eskes

Als ondernemer moet ik nu keuzes maken voor een onbekende termijn. Het maakt uit of de 'lockdown' drie maanden duurt, zes maanden, een jaar of twee jaar. Moet ik alleen even mijn adem inhouden, of moet ik het bedrijfsmodel veranderen? Opeens hoor ik van een anderhalvemetersamenleving. Hoe serieus moet ik dat nemen? En hoe lang dan?

Het enige wat ik kan doen is waarnemen. Feiten en meningen noteren. Net als Maarten uit het boek 'Een vlucht regenwulpen'.

1. Ik schat in dat een vaccin er op z'n vroegst in januari 2021 zal zijn. Massale vaccinatie in de herfst van 2021.

2. Ik lees dat jongeren tot 20 jaar bijna tien keer minder contacten hebben met anderen dan normaal. De oudere groepen tot driemaal minder.

3. Ik dacht dat 'social distancing' een kortstondige maatregel was om het virus uit te laten sterven binnen Nederland. Zodra het virus weg is, is afstand bewaren niet nodig, lijkt me. Waarom dan toch die maatregel in stand houden?

4. Ik zie dat weinig mensen tot 45 jaar zijn overleden aan het coronavirus. Kunnen zij (vandaag word ik 47, dus ik pas er niet meer bij) dan weer net als toen? En zo niet, waarom dan niet?

5. Ik verwachtte dat noodziekenhuizen zouden worden gebouwd en extra IC-verpleegkundigen zouden worden opgeleid. Maar het gebeurt niet. Is de samenleving nog een keer plat leggen menselijker dan extra ziekenhuizen bouwen?

6. Veel bedrijven gaan failliet en veel mensen verliezen straks hun baan. Klaas Knot van De Nederlandsche Bank vindt dat horeca die geen ruimte heeft voor een anderhalvemetereconomie, geen 'duurzaam verdienmodel' heeft. Een concertzaal is ook niet duurzaam, denk ik dan. Blijkbaar is er nu een morele rangorde in bedrijven.

7. Hoogleraar ondernemersfinanciering Arnoud Boot zegt: 'Uiteindelijk moet je bedrijven redden (...) waar geldt dat 1+1 meer is dan 2'. Ik wist niet dat technische kennis waardevoller was dan beleving.

Ik pas niet meer in deze nieuwe maatschappij, als ik Knot en Boot moet geloven.

Ik zou graag een Maarten willen worden, die vanuit de schaduwen lege marktpleinen bestudeert. Maar ik sta in het volle licht van verantwoordelijkheid nemen, terwijl ik nergens wat over te zeggen heb. Dat kan eigenlijk niet.

Bron: Gegevens per leeftijdsgroep; Contactonderzoek, blz. 15; Klaas Knot; Maarten 't Hart, Een vlucht regenwulpen.

Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks.
Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie