Afbeelding
Henny Jansen

Om de tafel voor herstelplan voor sectoren en binnensteden

1 mei 2020 om 15:19 Corona

EDE De Edese wethouder Willemien Vreugdenhil heeft met een aantal collega´s van het G40-stedennetwerk de actuele economische situatie besproken. ,,In Gelderland gaan bedrijfsleven en overheden om de tafel voor een herstelplan voor sectoren en binnensteden als impuls voor de noodzakelijke transities, met missie gedreven innovatiegelden”, aldus de G40, een netwerk van 40 (middel)grote steden ,,die elkaar vinden in de stedelijke vraagstukken waar zij voor staan.”

Gerard van Wijk

,,Solidariteit binnen economische ketens is nu noodzakelijk, bijvoorbeeld tussen ondernemers die huren en vastgoedeigenaren.” Vreugdenhil is voorzitter van de pijler economie en werk binnen het stedennetwerk. Zij maakt zich zorgen om de jongere generatie. ,,De overheid heeft een taak in werk en huisvesting, dat is in de Grondwet vastgelegd. Er dreigt een generatie te ontstaan die geen woning kan krijgen en niet aan het werk kan komen. Een goede samenwerking tussen overheden onderling is noodzakelijker dan ooit.”

MOGELIJKHEDEN De binnensteden, zoals in Ede, zien zich geplaatst voor grote uitdagingen. ,,Op korte termijn heeft de 1,5 meter-economie enorme gevolgen voor de mogelijkheden van ondernemen in binnensteden. Verwacht wordt dat vooral de horeca hard wordt getroffen.” Met de retailsector werkt de G40 samen aaneen retailagenda. Vrijdag 29 mei wordt een video-vergadering gehouden voor de wethouders binnenstad. ,,Het roer moet om om de centra toekomstproof te maken.”

PEILING Uit een recente peiling van de Kamer van Koophandel onder bijna 3400 respondenten blijkt dat ongeveer een kwart van het midden- en kleinbedrijf in financiële moeilijkheden is gekomen door de uitbraak van het coronavirus en de overheidsmaatregelen. ,,Meer dan driekwart van de respondenten geeft aan dat verlenging van de beperkende maatregelen na 28 april hun financiële in grote mate verslechtert. De vooruitzichten voor zogeheten micro mkb´ers, die tot tien mensen aan personeel hebben, zijn nog grimmiger.” De maatregelen doen vooral pijn bij mensen die werkzaam zijn in de horeca, persoonlijke dienstverlening, cultuur en sport.

,,Het aantal mensen dat bijstand en WW aanvraagt neemt de afgelopen weken fors toe. Steden zien een verdubbeling of zelfs een verviervoudiging. Tegelijk wordt de uitstroom juist kleiner.” De wethouders van de pijler economie en werk stellen vast dat de coronacrisis een aantal knelpunten in de economie bloot legt, zoals die bestond voor de coronacrisis. ,,Nu blijkt dat onze afhankelijkheid van andere landen erg groot is en een aantal businesscases erg kwetsbaar. De huidige situatie geeft ook nieuwe kansen, bijvoorbeeld voor Smart City-ontwikkelingen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie