Van links naar rechts: moeder Wilma, zoon George Spiering en Mariandel
Van links naar rechts: moeder Wilma, zoon George Spiering en Mariandel Henny Jansen

Mariandel van den Born neemt bloemenzaak over

4 mei 2020 om 17:56 Winkels

EDE Mariandel van den Born neemt de twee bloemenzaken van haar op 24 oktober 2019 overleden vader Gert over. De Edese, die al drieëndertig jaar bij haar vader en moeder Wilma in de zaak werkte, is nu de officiële eigenaar van bloemisterij Van den Born. Het bezoek van burgemeester René Verhulst op donderdagmorgen 7 mei in de bloemenzaak aan de Kerkweg 31/C om 10.15 uur betekent de officiële opening.

Jan de Boer

Het overlijden van de in Ede zeer bekende en geliefde 71-jarige Gert van den Born kwam totaal onverwachts. In het harnas stierf de Edenaar aan een hartstilstand in bloemenveiling Plantion. Vanaf 1972 was de bloemenzaak al gevestigd aan de Kerkweg. Later kwam er een bloemenzaak bij station Ede-Wageningen bij. Die is tijdelijk gesloten vanwege de coronacrisis.

Van den Born was een bloemist en ondernemer in hart en nieren. Opeens kwam Mariandel er alleen voor te staan. ,,Pa deed alles. ’s Morgens om vijf uur ging hij al naar de veiling. Hij deed de bestellingen, dan ging hij naar het station tot een uur of zeven ’s avonds en dan was zijn dag weer klaar. Dat deed hij zes, zeven dagen in de week in de winkel. Samen met mijn moeder stond ik aan de Kerkweg in de winkel. Zijn dood was schrikken, ja. Samen ga je naar de veiling en dan moet je moeder vertellen dat hij is overleden.”

OMSCHAKELEN Een overname van de bloemenzaak was wel eens aan de orde gekomen, maar nog niet geregeld. ,,Hij wilde altijd wel graag dat ik in de winkel kwam. Dat was nog niet zo. Ik dacht altijd: pa doet dat allemaal nog. Hij was nog altijd zo druk in het leven. Ik wist wel wat hij allemaal deed, maar ik had het nog nooit zelf gedaan. In het begin was het even omschakelen. Soms is het wel eventjes zwaar, maar het is mooi om te doen. Mijn man Robert, die internationaal chauffeur is, staat achter de overname. Hij zei: ‘dit is het mooie wat je vader en moeder opgebouwd hebben en zij zouden het mooi vinden als jij het voortzet’. Ik ben van kinds af aan opgegroeid in de bloemen.”

Samen met haar gezin woont Mariandel nu ook bij de bloemenzaak aan de Kerkweg. ,,Het aanbod blijft hetzelfde, maar ik wil er nog wel wat dingetjes bij gaan doen. In principe moet ik nu ook vroeg naar de veiling, maar ik kan ook thuis via de klok bloemen of planten kopen. Dan moet ik dat nog wel ophalen. Gelukkig is de veiling dichtbij. In de zaak op het station wil ik ook graag doorgaan.”

De Edese ziet de toekomst zonnig in. ,,Als het mijn vader lukt, moet ik het ook kunnen. Pa heeft het samen met m’n moeder vijfenveertig jaar gedaan. De mensen kennen mij ook, in doen en laten lijk ik op m’n vader. Ook op de veiling zit ik op een bepaalde manier, dan zie ik het evenbeeld van hem. Moederdag wordt een drukke dag. Dan hebben we ook allemaal tuinplanten. En bij de opening geef ik aan iedereen die komt een klein presentje.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie