Gemeente Ede, stop nu met het spuiten van giftig XenTari

3 mei 2020 om 20:44 Natuur en milieu Deel je nieuws

In de nacht van 22 en 27 april jl. werden de eikenbomen in het Beatrixpark in Ede door een gifspuit bespoten met XenTari, een middel om de mogelijk aanwezige processierups te vernietigen. Volgens producent Bayer is het product biologisch en de Edese wethouder Hoefsloot verzekerde dat het minimaal en selectief gebruikt zal worden onder toezicht van de stadsecoloog.

Ik kan begrip opbrengen om de vervelende gevolgen van de eikenprocessierups tegen te gaan op doorgaande routes naar scholen, bij speeltuinen en langs fietspaden, maar de manier waarop het nu wordt toegepast is te gek voor woorden. Ik roep de gemeente Ede dringend op hier mee op te houden omdat niet alleen de mogelijke bronnen van de eikenprocessierups worden gedood, maar alle leven op de eiken en in de tuinen.

Ik heb de volgende vragen voor het gemeentebestuur.
- Voor ons huis staan 5 Amerikaanse eiken en 1 inlandse eik. Waarom werden alle eiken bespoten en kregen ook de aangrenzende tuinen de volle laag?
- Waarom zijn de omwonenden niet geïnformeerd? Ik kon net op tijd de ramen dicht doen.
- Hoe kan het dat het bedrijf met spuiten doorging in de nacht van 22 april jl. terwijl er een harde oostenwind stond en nagenoeg alle gif verwaaide naar de tuinen en plantsoenen?
- Waren er klachten over de eiken in het Beatrixpark in voorgaande jaren? In de meer dan 30 jaar dat wij hier wonen, is nog nooit een eikenprocessierups waargenomen.
- Veelvuldig is wethouder Hoefsloot in de media gekomen om de burgers te stimuleren de mooie nestkastjes op te hangen, zodat de mezen de rupsen konden eten en wij geen last meer hebben van jeuk. Waarom zijn de nestkastjes en voederplekken ook met gif bespoten.
- Was de wethouder op de hoogte van het feit dat het middel niet selectief is en dodelijk of schadelijk is voor alle andere dieren in de wijk? Zo ja, waarom heeft hij daar vooraf niet openlijk over gesproken?
- Hoe kunnen de wethouders Hoefsloot en Vreugdenhil (samen verantwoordelijk voor natuur en biodiversiteit) deze bestrijding rijmen met alle mooie woorden en voornemens om de natuur te respecteren?

O ja, kijk nog even naar het bijgaande filmpje en bedenk dat het je eigen tuin zou zijn waarin je net de bijen hebt geteld, regenwater in de grond laat lopen, nestkastjes hebt opgehangen op advies van de gemeente, bij-vriendelijke bloemen hebt gezaaid en vlinderstruiken hebt gezet en voor de vijver lag om alle leven dat deze lente weer 'wakker' werd te bewonderen.
jandurktuinier@xs4all.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie