Afbeelding
Henny Jansen

Dit jaar geen perspectiefnota in Ede

4 mei 2020 om 14:13 Politiek Coronavirus

EDE In de laatste vergadering voor het zomerreces vindt door de Edese gemeenteraad de behandeling plaats van de perspectiefnota. Dat is een goede gewoonte. Het debat moet leiden tot de kaders die vervolgens hun uitwerking krijgen in de later in het jaar te behandelen programmabegroting. Maar het coronavirus zet dit jaar een streep door veel goede voornemens, zoals ook dat van de perspectiefnota. Die wordt dit jaar niet uitgebracht, laat het college aan de raad weten.

Gerard van Wijk

Ede heeft weliswaar een sluitende begroting, maar heeft net als alle andere gemeenten te maken met oplopende zorgkosten waar te weinig compensatie tegenover staat. De financiële zorgen zijn met de komst van het coronavirus en de noodzakelijke noodmaatregelen alleen maar groter geworden. Dit brengt mee dat de ,,beleidsmatige en financiële implicaties voor dit moment niet in te schatten zijn, gezien de vele onzekerheden". 

,,Zoals bekend werken de overheden samen aan een pakket aan noodmaatregelen die voor de hele korte termijn gericht zijn om de eerste helpende hand te bieden om de liquiditeit van de meest getroffen organisaties niet door de nullijn te laten zakken. Na de eerste weken in de intelligente lock-down komt het besef dat deze 'contactloze' periode langer aan gaat houden, met gevolgen voor de economie. Een toename in werkloosheid betekent een groter beroep op de (lokale) sociale- en inkomensvoorzieningen, waarbij tegelijkertijd onze inkomsten vanuit het Rijk onder druk staan. Het Rijk geeft veel meer geld uit boven de begroting, terwijl de belastinginkomsten achterblijven.”

Verder heeft de gemeente tal van partners, zoals in de sport-, cultuur- en vrijetijdsector, die bij het langer aanhouden van de coronacrisis in nog grotere problemen komen. ,,Zolang we geen zicht hebben op een verzachting van de maatregelen, en een intelligente herstart van de economie, is een enigszins betrouwbare schatting van het financieel effect niet te maken. Wij kunnen hiermee geen (sluitend) financieel perspectief bieden”, aldus het college aan de raad. In plaats van de perspectiefnota komt er voor het zomerreces een financiële barometer, met onder meer de financiële knelpunten voor dit jaar, inclusief de dekking hiervoor, alsmede een prognose van de effecten van de coronacrisis. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie