Afbeelding
Wikipedia

Dodenherdenking in Ede: taptoe bij ziekenhuis en videotoespraak burgemeester

4 mei 2020 om 21:20 Evenementen

EDE Het is 4 mei midden in een tijd van maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen. Dat betekent een bijzondere dodenherdenking, zonder gezamenlijk herdenken bij de monumenten, zonder festiviteiten. Maar met een videotoespraak van de burgemeester, met een hele dag vlaggen, met ook een taptoe voor de deur van het ziekenhuis in Ede.

,,Herdenken, dat doe je alleen en dat doe je samen. Juist dit jaar wilden we groots herdenken, bij alle monumenten in de gemeente Ede. Met bloemen en kransen, een gedicht en muziek. Met vaders en moeders, opa's en oma's, kinderen en kleinkinderen die dit moment samen willen beleven. Samen, omdat we de geschiedenis willen doorvertellen en vrijheid willen doorgeven", zei burgemeester René Verhulst in zijn toespraak.

,,Het is een wrede speling van het lot dat juist dit jaar het virus toeslaat, en ons laat voelen hoe het is als je niet in vrijheid kunt leven. Een sociale zonsverduistering wordt dat wel genoemd. En toch weten we elkaar te vinden. Juist nu." Bekijk hieronder de volledige toespraak van de burgemeester.


TAPTOE Fanfare Orkest ROA Koninklijke Landmacht deed de oproep aan alle trompettisten van Nederland om op 4 mei om 19.58 uur het taptoe-signaal te spelen. Erzsebet, gespecialiseerd verpleegkundige dialyse, gaf gehoor aan deze oproep en speelde maandagavond het taptoe-signaal voorafgaand aan de 2 minuten stilte. Dit deed ze op het voorplein van het ziekenhuis, omringd door collega’s en patiënten. ,,We zijn haar dankbaar dat we op deze manier de oorlogsslachtoffers konden herdenken", meldt Ziekenhuis Gelderse Vallei.


Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie