Afbeelding
Gemeente Ede

Willemien Vreugdenhil stopt als wethouder in Ede

6 mei 2020 om 17:10 Politiek

EDE Wethouder Vreugdenhil legt per 1 juni 2020 haar werkzaamheden neer. Vreugdenhil was sinds 2014 wethouder en daarvoor, sinds 2010, raadslid voor het CDA in de gemeente Ede. Zij was verantwoordelijk voor onder meer economie, levendig centrum, het buitengebied en welzijn en wijkaanpak. In een brief aan de gemeenteraad kondigde ze haar vertrek aan. In haar afscheidsbrief meldt Willemien Vreugdenhil dat ze al eerder (september 2019) aan het bestuur van het CDA heeft laten weten te willen stoppen als wethouder. 

Vreugdenhil geeft in haar brief aan dat twee zaken aanleiding hebben gegeven om eerder te stoppen en wel per 1 juni aanstaande. Vreugdenhil: ,,Sinds het uitbreken van de coronacrisis is mijn draaglast fors toegenomen. Als alleenstaande moeder van vier kinderen, die plotsklaps volledig thuis kwamen, het intensiveren in crisisstand van het wethouderschap, maken dat ik mij genoodzaakt voel, om keuzes te maken. Ten tweede heb ik sinds oktober een relatie met een strategisch ambtenaar van de gemeente Ede. Sinds oktober 2019 hebben wij bij aanvang van onze relatie hiervan melding gemaakt bij het college, presidium en relevante ambtelijke collega’s. Uitgangspunt was dat een relatie op de werkvloer is toegestaan. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat in de praktijk het lastig is om als wethouder en ambtenaar een relatie te hebben. Als wethouder leef je nu eenmaal in een glazen huis en maakt het hebben van een relatie op de werkvloer je als politiek bestuurder kwetsbaar.’ 

EXCUSES Elze Bent, voorzitter CDA Ede: ,,Omdat (de schijn van) belangenverstrengeling al snel op de loer ligt, is een relatie tussen een wethouder en een ambtenaar lastig. Willemien heeft onlangs bij de gemeentesecretaris/directieraad aandacht gevraagd voor de positie van haar partner binnen de gemeentelijke organisatie. Dat had ze niet mogen doen. Ze heeft haar excuses hierover uitgesproken en aangegeven dat ze niet zo had moeten handelen. Daarbij heeft ze aangegeven dat dit voorval haar besluit om eerder te stoppen als wethouder heeft bespoedigd. De fractie en het bestuur vinden dit een verstandig besluit omdat een bestuurder te allen tijde boven iedere twijfel verheven moet zijn. Willemien heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een vakkundig wethouder die zich vol passie inzette voor de Edese samenleving. Zo maakte ze zich hard voor het buitengebied, de lokale economie, vrijwilligers, mantelzorgers en de winkelgebieden in de gemeente Ede. We danken Willemien voor het vele werk dat ze voor de gemeente Ede en het CDA gedaan heeft."

Later deze maand zal er meer bekend worden over het opvullen van de ontstane vacature."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie