Afbeelding
Energierekening

Hogere energierekening beïnvloedt mogelijk duurzame initiatieven

7 mei 2020 om 14:19 Partnercontent

Nederlandse huishoudens krijgen de komende jaren te maken met een hogere energierekening. En dat zit duurzame energie-initiatieven mogelijk in de weg. Vergelijkingssite Pricewise berekende op basis van het onlangs gepresenteerde regeerakkoord dat de energierekening per huishouden in 2018 gemiddeld 70 euro hoger uitkomt en in 2019 gemiddeld zelfs 150 euro hoger wordt ten opzichte van dit jaar. Dit komt doordat de energiebelasting omhooggaat terwijl de belastingvermindering op elektriciteit juist daalt.

In het regeerakkoord wordt vanaf 2018 een andere verdeling van de energiebelasting gemaakt. Vanaf dan wordt gas per kubieke meter 0,03 euro zwaarder belast, terwijl elektriciteit per kWh juist 0,72 euro minder wordt belast. Een gemiddeld gezin dat 1.500 kubieke meter gas verbruikt en 3.500 kWh stroom, gaat zo omgerekend 24 euro meer betalen, aldus Pricewise. Volgens een data-analyse van onderzoekwebsite Weetmeer.nl is dit gemiddeld ook het energieverbruik van een huishouden in Ede. Daar komt nog eens 20 euro extra aan energiebelasting bovenop door een maatregel uit het energieakkoord van de regering. Hiermee komt de energierekening dus al 44 euro hoger uit.

En daar komen nog meer kosten bovenop. Dit jaar komt de overheid huishoudens nog tegemoet in de energiekosten met een belastingvermindering van 373 euro. Dat is vanaf 2019 waarschijnlijk nog maar 311 euro. Een daling van 62 euro dus. Volgens Pricewise is dit vooral nadelig voor huishoudens met lagere inkomens. Omdat energieverbruik wordt gezien als basisbehoefte, riep de overheid een vaste vermindering per huishouden in het leven. Daar hebben lage inkomens meer profijt van dan hogere inkomens. Maar dat gaat straks dus veranderen.

Naast de verlaging van de belastingvermindering en de hogere energiebelasting, wil de regering ook de Opslag Duurzame Energie (ODE) verhogen. Dit betekent in 2018 nog eens 47 euro extra op de energierekening volgens Pricewise, dat met al deze extra kosten op een verhoging van de energierekening uitkomt van meer dan 150 euro na 2018.

Door al deze extra kosten gaan mensen waarschijnlijk meer energie vergelijken om te kijken of er ergens een beter en voordeliger energiecontract te vinden is.

Naast alles rondom de energiebelastingen, wordt de salderingsregeling in 2020 afgeschaft. Met deze regeling hoeven huishoudens nu geen belasting te betalen over energie die ze zelf opwekken of beschikbaar stellen aan het elektriciteitsnet. Zelf energie opwekken is bij een belastingverhoging dus gunstig. Maar dan moet een huishouden wel zo'n investering kunnen doen. Het installeren van zonnepanelen is duur en het duurt even voor het effect ervan zichtbaar is op de energierekening.

Zelf energie opwekken past evenwel in de doelstelling uit het klimaatakkoord van Parijs, om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder 2 graden Celsius. De gemeente Ede wil in 2050 bovendien klimaatneutraal zijn. Daarom geeft de gemeente momenteel speciale voorlichting over energiebesparing. Ook ondersteunt de gemeente energiebesparingsinitiatieven via een zogenoemde stimuleringslening duurzaamheid.

Echter, met een stijgende energierekening en de onduidelijkheid over belastingcompensatie bij duurzame initiatieven, zullen mensen alternatieven zoeken, energie vergelijken om zo goedkoop mogelijk uit te zijn en daarbij misschien vaker kiezen voor een grijs energiecontract. Ede heeft in 2016 gezegd het streven te hebben om 1,5 procent aan energie te besparen in woningen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie