AED
AED Stefan van den Broek

Ede gaat na corona op zoek naar dekkend netwerk AED's

8 mei 2020 om 13:00 Zorg

EDE  De gemeente Ede gaat op zoek naar een dekkend netwerk van automatische externe defibrillators (AED's). Dat gebeurt overigens na de coronacrisis, wanneer partners als de GGD en Ambulancezorg weer voldoende capaciteit hebben. ,,Daarna gaan we er voortvarend mee aan de slag”, zegt wethouder Leon Meijer. 

De Stichting AED gemeente Ede, die streeft naar 'hartveilige wijken in heel de gemeente' heeft negen openbare AED's beschikbaar voor reanimatie. Verder zijn er nog AED's bij sportverenigingen, scholen, winkelcentra en bedrijfspanden, maar die zijn alleen beschikbaar als daar een activiteit is. In een aantal (buiten)dorpen en wijken ontbreken ze. 

LEVENSREDDEND Het raadslid Nico van der Poel (SGP) vroeg of er wel genoeg AED's zijn en voldoende mensen die ze kunnen bedienen. ,,AED's kunnen levensreddend zijn in geval van een hartstilstand. Op veel plaatsen wonen in de gemeente Ede veel senioren en kwetsbare mensen en op veel plekken ontbreekt een AED.” Bij het realiseren van voldoende AED's zijn volgens de wethouder meerdere partijen betrokken: het lokale Rode Kruis, EHBO-verenigingen, stichting AED Lunterse bevolking, stichting AED Ede, HartslagNU en Ambulancezorg. ,,We hebben daarom besloten om ons bij hen aan te sluiten en voort te bouwen op het gedane werk tot nu toe”, aldus de wethouder. 

De beschikbaarheid van gekwalificeerde burgerhulpverleners wordt door HartslagNU gemeentebreed als 'minimaal voldoende' beoordeeld. Hiervan is sprake indien één procent van de bevolking hiervoor is aangemeld. ,,Het geeft echter geen inzicht in de beschikbaarheid per wijk of woonkern. Hiervoor is nader wijkgericht onderzoek nodig.”  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie