,,Ik wens alle raadsleden veel leesplezier toe met de jaarrekening.''
,,Ik wens alle raadsleden veel leesplezier toe met de jaarrekening.'' Heliflight.nl
Column

'Waar blijven miljoenen uit Edese reserve?'

13 mei 2020 om 09:09 Opinie

EDE De meeste mensen hebben er één en ik ook: de algemene reserve. Bij mij is het een spaarrekening en het saldo vormt zo’n beetje het verschil tussen mijn bezittingen en schulden, mijn eigen vermogen. Iedere maand komt er geld binnen op de gewone rekening, maar er gaat ook veel uit. Als ik dan wat overhoud, de winst van die maand, dan gaat dat naar de spaarrekening toe.

Mo van Ede

Aan het einde van het jaar is het verschil tussen het beginsaldo en het eindsaldo mijn winst van dat jaar. Als het goed is. Maar dat is het niet. Als ik aan het einde van het jaar kijk wat er op de spaarrekening staat, dan is dat minder dan aan het begin van het jaar. Dat is vreemd. Ik ga dan even kijken en dan zie ik overboekingen staan waarmee ‘men’ liever niet te vaak wordt geconfronteerd. Een bekeuring hier, een kledingbonnetje daar, een reparatie zus en een etentje zo.

O ja, vergeten. Geen winst dus, maar een verlies omdat ‘men’ die dingen liever betaalde van een spaarrekening om die uitgaven zoveel mogelijk buiten het zicht te houden. Ik doe daar zelf uiteraard niet aan mee.

WEGGEMOFFELD Juichende berichten over enorme winsten hoor ik ook steeds van de gemeente Ede. Ieder jaar staat de wethouder wel in de krant met het bericht dat er toch winst is gemaakt, ondanks onheilspellende berichten aan het begin van het jaar dat het wel eens héél moeilijk zou kunnen worden. Wat minder juichend en meestal ergens weggemoffeld in de kranten zijn de berichten dat de algemene reserve van de gemeente, de spaarrekening, steeds lager wordt en inmiddels de kritische grens van 10 miljoen euro nadert. Dat klinkt heel veel, maar is minder dan acht tientjes per inwoner.

LEKKER Hoe kan dat nou? Op 1 januari 2017 bedroeg die algemene reserve 35 miljoen euro. Dan komt er in 2017 ook nog eens een winst bij van 5 miljoen… lekker! We zitten op 40 miljoen, maar daar blijft het niet bij, want in 2018 nog eens 5 miljoen euro winst. Dat schiet nog eens op, we stijgen door naar 45 miljoen.

Nog beter gaat het in 2019. Bijna 10 miljoen winst! Daar zit wel een postje in van 7 miljoen dat in 2020 moet worden uitgegeven. Ondernemers weten dan dat je die niet in je exploitatierekening verwerkt, maar gewoon op de balans zet. Maar goed, nog altijd 3 miljoen winst en de algemene reserve zou dus op 48 miljoen moeten staan. Tijd voor een dividenduitkering aan de inwoners en een standbeeld voor de wethouder!

ONDERGRENS Lees je even verder, dan staat in de kleine lettertjes dat er op de spaarrekening van de gemeente Ede nog maar 17 miljoen staat. In drie jaar is dus 31 miljoen euro (48 minus 17 miljoen) uit de algemene reserve verdwenen. In dat tempo komt die 10 miljoen, de kritische ondergrens, snel in de buurt.

Er worden dus allerlei kosten van die algemene reserve afgeboekt, terwijl die eigenlijk via de resultatenrekening zouden moeten lopen. Bekeuringen en kledingbonnetjes? Of uitgaven voor het World Food Center? Ik geloof niet dat 90 procent van de raadsleden nog snapt wat er gebeurt. Die zien alleen maar de Ede Stad met een foto van een wethouder die zegt dat er miljoenen winst zijn gemaakt.

ROTJAAR Die raadsleden kijken niet naar de algemene reserve. Tot het te laat is. Geluk bij een ongeluk is de coronacrisis die we volgend jaar de schuld kunnen geven. Reden voor veel falende managers om winsten nu ineens naar voren te halen naar 2019, omdat je weet dat 2020 toch een rotjaar wordt. En zo prutsen we door op de boekhouding. Uiterlijk vertoon. Problemen worden over de verkiezingen van maart 2022 getild en dan belanden we ondanks ‘enorme winsten’ in de fase dat de spaarrekening leeg is.

Ik wens alle raadsleden veel leesplezier toe met de jaarrekening die ze zonder protest gaan goedkeuren, maar ik waarschuw alvast: in 2022 spreek ik jullie weer.

Mo van Ede is columnist van EdeDorp.nl, een platform voor kritische bewoners. Ede Stad.nl plaatst geregeld columns van EdeDorp.nl om het lokale debat te stimuleren. Reageren? Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie