Maandag 4 mei, begraafplaats Ede, een kind verdiept zich in de graven van gesneuvelde militairen in de Tweede Wereldoorlog.
Maandag 4 mei, begraafplaats Ede, een kind verdiept zich in de graven van gesneuvelde militairen in de Tweede Wereldoorlog. Nando Eskes
Column

Alleen de kinderen weten het niet

13 mei 2020 om 13:05 Opinie

EDE Het donkere gat gaf geen reden voor twijfel. Hier is niets te vinden. Op de koffietafel suikerpotjes en sigarettenkokers. Kringeltjes rook wolkten omhoog. Gemurmel van mensenstemmen. Het kanariepietje in het houten kooitje bewaarde zijn zang voor later. Buiten scheen de zon of regende het, wie zal het zeggen. Binnen was er de gloeiende lava van het verdriet, nog niet verkoeld tot gestold gesteente of misschien zelfs vruchtbare grond. Grote mensen in het zwart gekleed wisten van het verlies. Het kind wat ik was wist niets, niet van verleden, niet van toekomst. Het was er gewoon. Alleen.

Nando Eskes

Na enige onenigheid tussen de groten over de te zingen psalm stonden we daar dan. Om het andere donkere gat, waarin de zwaartekracht zijn werk mocht doen. Diep beneden mij eindigde de reis.

Thuisgekomen verdeelden de grote mensen de jurken en sieraden en na enige onenigheid toch maar niet de kinderen.

Dit was veertig jaar geleden. In Syrië en Afghanistan staan ook kinderen om graven heen. Kinderen van Rohingya drijven weken op zee, ze mogen niet aan land. Deze kinderen weten niets, maar zijn er zomaar. Alleen.

Enkele van die kinderen zijn in Griekenland beland. In Ede zeggen mensen: 'We moeten maar niet voor ze zorgen, je kunt niet alle problemen oplossen'. Ik peins: ga je ook geen pak melk kopen, omdat je niet alle pakken melk kunt kopen?

Sommigen zeggen dat die kinderen onverantwoordelijke ouders hebben. Ik peins: als een kind mishandeld wordt, help je dat kind dan niet omdat die ouders niet goed wijs zijn?

Sommigen zeggen dat we niet genoeg huizen hebben. Ik peins: is onze woningnood dan veroorzaakt door die kinderen, en niet door de huizenbouwers?

Sommigen maken onderscheid tussen ‘nieuwkomers’ en onze ‘eigen werkende burger’. Artikel 1 van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens zegt: ‘Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren’.

Het Edese gemeentebestuur vindt het geen taak van de lokale overheid. Ik peins: dit is een drogredenering, vliegtuigen zijn ook landelijk beleid, we hebben wel een lokale wethouder ‘Luchtvaart’.

Om te voorkomen dat deze kinderen te vroeg gaan hemelen, is zelfzucht niet de oplossing, alleen delende liefde. Dat grote mensen door hun knieën gaan en het kind aanzien om wie het is. Een mens kan altijd meer dan hij denkt, want van geven in liefde is nooit iemand armer geworden.

Misschien weten alleen de kinderen dat.

Aanleiding: Defence for Children en Opinie Ede Stad.nl.

Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie