'Wat een machtig beest is dat zeg.'
'Wat een machtig beest is dat zeg.' Michael de Vries
Natuurcolumn

Ontmoeting met zeldzame roofvogel in omgeving Ede

20 mei 2020 om 13:13 Natuur en milieu

EDE Zal ik naar de natuur of niet? Ook ik twijfel wel eens. Bijna altijd heb ik wel zin om mijn camera te pakken en ergens rond Ede een bezoek te brengen aan de natuur. Eigenlijk altijd is er wel iets om te fotograferen en zo niet, dan ben ik toch blij dat ik er even uit ben geweest.

Michael de Vries

Het is begin mei en omdat ik toch niet in het zwembad terecht kan om banen te zwemmen, besluit ik alsnog de natuur in te gaan. Over anderhalf uur schijnt het te gaan regenen. Ik kan dus pech hebben.

ROODSTAART Ik fiets naar een gebied toe, waarvan ik de naam bewust even niet opschrijf. Eenmaal aangekomen zet ik mijn fiets weg en nog voordat ik goed en wel het gebied binnen ben gegaan, hoor ik in de verte de heldere zang van een gekraagde roodstaart. Het lied is moeilijk te omschrijven, maar iedere keer begint de vogel met een hoge toon waar dan een prachtige zang op volgt.

Een eindje verder vliegt een witte stuit weg. Een beetje gevorderd vogelaar weet dat ik daarmee een mannetje bedoel van de tapuit. Een vogel die op heideachtige terreinen leeft en vaak valt de witte stuit eerder op dan de vogel zelf. Statig blijft de vogel vanaf een afstandje staan kijken.

FLADDEREND Boven een bomenrij vliegt ineens een roofvogel. Een buizerd, denk ik, en ik loop verder. Ineens blijf ik staan. Een buizerd heeft geen gehoekte vleugels, geen gevorkte staart, is niet zo slank en beweegt niet zo ‘fladderend’. Het zal toch niet? Ik kijk nog eens en zie... toch een buizerd. Ben ik gek geworden? Is de wens de vader van de gedachte? Of maken de eerste regendruppels mijn zicht niet meer scherp? Terwijl ik me dat afvraag 'fladdert' ineens die vogel weer boven de bomenrij. 

KONING Dus toch! Niet alleen een buizerd, maar óók een zeldzame rode wouw is aanwezig. Wat een machtig beest is dat zeg. Als een koning vliegt deze roofvogel boven het gebied, later vergezeld van een tweede en een derde exemplaar. Nog nooit heb ik zoiets gezien. De derde vogel die komt aanvliegen, heeft een prooi meegenomen voor een soortgenoot.

In ons land broeden slechts zo’n vijftien paartjes. Zal het zo kunnen zijn dat ze hier in de buurt een nest hebben? De beslissing om de locatie stil te houden, heb ik al genomen voor ik natgeregend maar onder de indruk het gebied weer verlaat.

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs. De natuurcolumn verschijnt tweewekelijks.

Michael de Vries.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie