Afbeelding
Pixabay

Veel draagvlak onder inwoners Ede voor coronamaatregelen

21 mei 2020 om 13:33 Corona

EDE In de eerste rapportage van dit jaar stelt de politie vast dat er veel draagvlak is onder de inwoners van Ede voor de handhaving van de coronamaatregelen. ,,Vooral in de eerste week moesten inwoners van Ede wennen aan de nieuwe omgangsregels, maar in de meeste gevallen waarin mensen werden aangesproken werd er positief gereageerd. De meldingen van overlast lopen terug.”

Gerard van Wijk

Inmiddels leven we enige tijd later, wordt het mooier weer, en is de vraag hoe het verder zal gaan met de nieuwe omstandigheden die het coronavirus met zich meebrengt. ,,Met de inwerkingtreding van de noodverordening vindt er gemiddeld één keer per dag een zogenaamd corona gerelateerd incidentplaats. Dit varieert van een spuug- of hoestincident naar verbalisanten, handhavers of burgers (bijvoorbeeld ook beveiligers in winkels) tot een reanimatie van een coronapatiënt. Spuugincidenten kunnen als een mishandeling worden aangemerkt waarvoor de verdachte direct wordt aangehouden.”

CAPACITEIT Door alle coronamaatregelen is er veel politie capaciteit vrijgevallen. Opleidingen en trainingen kunnen nu niet worden gevolgd en horecadiensten zijn weggevallen. De extra capaciteit wordt ingezet om achterstallige opsporingszaken af te handelen. ,,De verdachten in de eenvoudige zaken worden aan het politiebureau ontboden. Mocht men hier geen gehoor aangeven dan worden zij in een later stadium alsnog buiten heterdaad aangehouden, maar dan is het meeste voorbereidende werk al gedaan.” Een ander groot deel van de vrijgevallen capaciteit wordt vrijgemaakt voor extra toezicht op straat. ,,Vooral in de wijk Veldhuizen is veel blauw op straat om de overlast in een vroeg stadium te kunnen doen stoppen.”

DALING In vergelijking met het eerste kwartaal van voorgaande jaren heeft zich dit jaar een behoorlijke daling van misdrijven voorgedaan. Naast deze algemene daling is er een sterke afname van het aantal inbraken en diefstal van brom-, snor- en fietsen. De meeste fietsendiefstallen vinden plaats in het centrum van Ede en in de omgeving van het station Ede/Wageningen. De daling van woninginbraken wordt mede veroorzaakt omdat door de coronamaatregelen veel mensen thuis zijn. De daling is sterk afgenomen in Ede-Stad, De Klomp en Bennekom. In mindere mate is dat het geval in Ederveen, Lunteren en Otterlo. Opvallend is verder dat het aantal diefstallen uit motorvoertuigen sterk is gestegen.

De politie constateert een redelijk nieuw fenomeen, namelijk het ´afpersen´ door nepagenten van inwoners uit de gemeente Ede die afspraken maakten op de chatsite Bullchat. ,,In maart werd in totaal maar twee keer aangifte gedaan. Het is dan ook niet ondenkbaar dat er nog meer van dit soort zaken zijn gepleegd, maar dat de slachtoffers uit schaamte dit niet als zodanig durven te melden.” De recherche doet onderzoek naar deze strafbare feiten.

Het aantal incidenten van drugs en drankoverlast is nagenoeg verdubbeld. Het heeft volgens de politie waarschijnlijk te maken met de coronamaatregelen. ,,Er worden meer incidenten gemeld omdat veel mensen thuis zijn. Daarnaast wordt wellicht ook meer gebruikt omdat men niet aan het werk is en thuis is. Ook bij andere vormen van overlast is een stijging waarneembaar.” Het gaat dan bijvoorbeeld om verwarde personen, geluidsoverlast en jongeren.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie