John Hegenbart: ,,Schakel professionele hulp in als dat nodig is en verminder dat als het weer kan.
John Hegenbart: ,,Schakel professionele hulp in als dat nodig is en verminder dat als het weer kan." Ted Walker

'Mantelzorgers zijn echt niet zielig'

27 mei 2020 om 09:00 Zorg

EDE Ja, ze zijn mantelzorger. En nee, ze zijn niet zielig. Edenaren John Hegenbart (64) en Gerrit Hertgers (81) willen graag meewerken aan een reportage, maar ze willen niet in een hoekje geplaatst worden. ,,We zijn gewone mensen die onder wat zwaardere omstandigheden moeten leven." Over 'mantelzorg in coronatijd'.

Hegenbart, in het dagelijks leven (hoe toepasselijk) coördinator van een mantelzorgproject in Veenendaal, zorgt voor zijn partner die na chemobehandeling, bestraling en operaties fysiek flink heeft ingeleverd. Ze werkt parttime in twee huisartsenpraktijken. Hertgers werkte dertig jaar 'in het groen' voor de gemeente Ede en is sinds begin 2000 gepensioneerd.

Ik rij nog regelmatig op het fietsje. Dat gaat prima

Zijn vrouw heeft psychiatrische klachten en is twee jaar geleden opgenomen in Het Maanderzand. ,,Tja, dan word je na 52 jaar huwelijk uit elkaar gehaald. Natuurlijk is dat niet prettig, maar bij de pakken neerzitten helpt je niet. Ik ben een positief mens en we maken er het beste van." Gerrit Hertgers heeft huishoudelijke hulp, maar koken en boodschappen doen regelt hij zelf. ,,Ik heb een rollator en rij ook nog regelmatig op het fietsje. Dat gaat prima."

GESCHIEDENIS Beroepsmatig kan John Hegenbart vertellen over mantelzorg, maar ook privé weet hij wat het is. ,,In 2011 is mijn vrouw overleden. Ik was daarna alleen met mijn drie kinderen, maar kreeg hulp van mijn huidige partner." Zij kreeg helaas kanker en daarmee herhaalde de geschiedenis zich in huize Hegenbart. ,,Het is een situatie die inderdaad niet gemiddeld is", beseft de Edenaar zich. ,,Het was tijdens en na de behandeling een zware tijd, maar nu is de situatie stabiel. Wij genieten van iedere dag dat we samen zijn. Mijn partner werkt nu parttime en als ze voldoende energie heeft studeert ze graag en ontdekt ze nieuwe gerechten in de keuken."

Dat Hegenbart zijn werk flexibel in kan delen heeft voordelen. ,,Ik kan op zondagmiddag achter de computer werken als het doordeweeks een keer niet lukt." Hij geeft aan dat het voor mantelzorgers belangrijk is dat ze zich goed laten informeren over zaken die belangrijk voor ze zijn. ,,Voer zelf de regie over je leven en voorkom dat je in sociaal isolement komt. Als jij vragen hebt over bijvoorbeeld belastingpapieren invullen, ga je op zoek naar een deskundige. Zo zou een mantelzorger ook te werk moeten gaan. Ga op zoek naar wat je nodig hebt. Als je goed geïnformeerd bent, kun je ook goed handelen. Ik heb behoefte aan goede informatie en degelijke producten, zowel privé als ook in wat ik mantelzorgers aanbied in mijn werk. Mantelzorg staat erg in de picture in Nederland, maar vergeet niet dat dit het gevolg is van wetgeving en beleid. Mantelzorg wordt afgedwongen door de overheid en lokaal bepaald door de gemeenten. Ondertussen is er jaarlijks sprake van bezuinigingen in het Sociale Domein. Dat conflicteert.”

CORONACRISIS De coronacrisis maakt het er voor mantelzorgers niet eenvoudiger op. Zo mocht Gerrit Hertgers, zelf hartpatiënt, zijn vrouw een aantal weken niet bezoeken. ,,Dat was een zware periode waarin we alleen via de telefoon contact hadden." Door versoepeling van de regels mag Hertgers weer naar Het Maanderzand. ,,Buiten op het dakterras ontmoeten we elkaar nu. Fijn dat dat weer kan. Ik heb er planten gepoot en iedere dag ben ik daar om het te onderhouden." 

(Tekst gaat verder onder de foto. Op de foto Gerrit Hertgers)


Foto: Ted Walker

Hij kan honderduit vertellen over de, soms ook grappige, situaties die ontstaan rondom het ziek zijn van zijn vrouw. ,,Ze heeft 24 uur per dag een rugzak bij zich voor sondevoeding. Toen ze 's nachts een keer naar de wc moest, begon de pomp te piepen. Dan verwacht je dat er een zustertje komt om het te regelen. Stond er een dikke man van ruim honderd kilo op de stoep", lacht Hertgers. ,,Dat hadden we niet verwacht, maar hij deed zijn werk prima hoor."

Individualisme viert hoogtij en dat is een zorgelijke ontwikkeling

Hegenbart geeft aan dat het hebben van een hulpvaardige omgeving belangrijk is. ,,Bij ons is dat het geval, maar dat is lang niet overal zo." Hij verwijst naar een Engels onderzoek dat aangeeft dat 60% van de mensen niet meer zwaait naar zieke mensen in de eigen omgeving en bij ggz-problematiek en dementie ligt dit percentage nog hoger. ,,Blijkbaar vinden velen dat bedreigend. Daarnaast viert het individualisme hoogtij en dat is een zorgelijke ontwikkeling. Een grote groep mensen zit het liefst 's avonds met een biertje voor de televisie. Ze zijn bang voor wat ze te zien krijgen als ze een ander zouden helpen. Doe het gewoon en bel bij vermoeden van problemen aan, informeer of ga met je zorg naar de huisarts", aldus Hegenbart. 

Beroepshalve geeft hij meerdere keren per jaar een nieuwsbrief uit voor mantelzorgers. Ook organiseert hij themabijeenkomsten voor mantelzorgers. De Edenaar heeft het vermoeden dat veel mantelzorgers zich redelijk weten te redden in deze corona-tijd. ,,Tijdens de crisis zijn ook veel nieuwe hulpmogelijkheden ontstaan. Als je maar weet waar je in nood moet aankloppen, bijvoorbeeld bij Malkander." De partner van Hegenbart krijgt deze week een nieuwe heup. ,,We hopen op een voorspoedige revalidatie." Ondertussen is het zijn wens dat veel mensen een innerlijke switch maken. ,,Eigenlijk moeten we allemaal met de intentie leren leven dat we de ander minstens zo belangrijk vinden als onszelf. Dan gaan we vanzelf anders met elkaar om."

WELKOM Gerrit Hertgers geniet van het feit dat hij weer welkom is bij Het Maanderzand. ,,Mijn vrouw komt ook regelmatig op dat dakterras met andere bewoners. Beweging is goed voor haar, want dan kan ze beter slapen. We hebben destijds in de Proosdijkerk afgesproken er altijd voor elkaar te zijn. We delen niet alleen lief, maar ook leed." 

Door Barry Wensink

Malkander:
U bent een mantelzorger. U zorgt voor iemand uit uw gezin, familie of omgeving. Dat vindt u heel normaal. En tegelijk geeft het ook veel drukte en zorgen. Malkander helpt mantelzorgers. U kunt contact opnemen voor informatie, advies en een luisterend oor. Malkander organiseert (online) ontmoetingen met andere mantelzorgers, zodat u ervaringen kunt uitwisselen. Op Facebook is er ook een besloten mantelzorg groep (https://www.facebook.com/groups/mantelzorgsteunpuntede). Drie keer per jaar verschijnt er een gratis nieuwsbrief. U kunt via https://www.malkander-ede.nl/mantelzorg/nieuwsbrief-mantelzorg.aspx hier voor inschrijven. Malkander heeft extra aandacht voor jonge mantelzorgers. Ongeveer een kwart van de jongeren groeit op met een ziekte of zorg in de thuissituatie. Juist voor hen wil Malkander er zijn.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie