Afbeelding
Veiligheid op de werkvloer

Veiligheid op de werkvloer? Ook in Ede kan het VCA-certificaat behaald worden

26 mei 2020 om 15:37 Partnercontent

We snijden ons allemaal wel eens in de vingers tijdens het koken of vallen van onze fiets wanneer het glad is. Het zijn de risico’s van het leven. In sommige bedrijfssectoren zijn de risico’s op het oplopen van letsel echter aanzienlijk hoger dan in andere sectoren, of in het dagelijks leven. Denk aan sectoren als de petrochemische industrie, de elektrotechniek en de bouw. Het is niet voor niets dat er in Nederland ieder jaar nog zo’n tweehonderdduizend geregistreerde bedrijfsongevallen plaatsvinden, waarbij er in 4.300 gevallen sprake is van letsel en in zestig gevallen een dode te betreuren valt. Aandacht voor veiligheid op de werkvloer is dus geen overbodige luxe, maar hoe pak je dat aan? Een VCA-training biedt daarbij uitkomst en heeft ook nog eens als positief bijeffect dat het goed is voor de marktpositie van zowel bedrijven als werknemers. Voor inwoners van de regio  Ede is het dus goed om te weten dat bij de mogelijke locaties voor het halen van je VCA Ede nu ook een optie is.

Van checklist voor de petrochemie tot belangrijke certificering

Hoewel VCA inmiddels een begrip is, is het interessant om te benoemen waar de term VCA vandaan komt. In 1994 werd een initiatief vanuit de petrochemische sector afgerond voor een onafhankelijk toetsingssysteem voor het veiligheidsbeleid van bedrijven in deze branche. De achterliggende gedachte was om hiermee de veiligheid op de werkvloer te vergroten en het aantal bedrijfsongevallen terug te dringen. Ze noemden het de Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers (VCA). Hoewel VCA anno 2020 nog steeds dient om veiligheid in risicovolle werkomgevingen te verbeteren, is de checklist een belangrijke certificering geworden voor bedrijven en werknemers in alle risicovolle sectoren. Het is zelfs de meest gevraagde certificering. Het biedt zowel bedrijven als individuen een instrument om te bewijzen dat ze de noodzakelijke basiskennis hebben over veiligheid, gezondheid en milieu en dit ook kunnen toepassen op de werkvloer.

Veiliger werken, makkelijker opdrachten of banen vinden

De veiligheid en gezondheid van mensen op de werkvloer is een groot goed, voor zowel werknemers zelf als bedrijven. Niemand wil immers als gevolg van een ongeval op het werk arbeidsongeschikt of lichamelijk beperkt raken en bedrijven willen niet de schande van en aansprakelijkheid voor incidenten op de werkvloer van hun bedrijf. Dat alleen is al genoeg reden om standaarden op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu te omarmen en hierin te investeren. Daarnaast vergroot het voor bedrijven ook de kans op het binnenhalen van nieuwe opdrachten. Bij aanbestedingen wordt immers steeds vaker het VCA-certificaat als eis gesteld. Het bezit hiervan biedt dus een ingang voor bedrijven en een achterstand voor bedrijven die het niet hebben. Werknemers maken bij sollicitaties meer kans omdat in vacatures steeds vaker bezit van het VCA-diploma wordt gevraagd.

Verschillende varianten voor verschillende doelgroepen

Niet iedereen die in een risicovolle sector werkt of ermee te maken heeft, heeft dezelfde verantwoordelijkheden en dus ook niet per se dezelfde kennis nodig. Daarom zijn er verschillende varianten van de VCA training in het leven geroepen. Voor werknemers die op de werkvloer dagelijks te maken krijgen met aanzienlijke risico’s is er de B-VCA, de VCA Basis cursus. Hun leidinggevenden hebben een andere taak; zij dragen verantwoordelijkheid voor de veiligheid op de werkvloer. Daarom is er voor hen de variant VOL-VCA, Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Deze variant is ook van toepassing op zzp’ers in een risicovolle sector. Mensen in de uitzendbranche die weliswaar niet zelf in een risicovolle sector werken maar er wel arbeidskrachten naar detacheren, volgen de VIL-VCU. VIL staat voor Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden. Voor mensen in de groenvoorziening is er de cursus VCA Groen.

Klassikaal, online of zelfstudie

Er bestaan drie verschillende manieren waarop je een VCA-cursus kunt volgen. De meesten gaan voor een klassikale VCA-cursus, die vaak in één dag en op het bedrijf zelf afgewerkt kan worden. Een alternatieve optie is de e-learning, een online cursusvorm. Zelfstudie behoort ook tot mogelijkheden. In alle gevallen wordt de cursus afgesloten met het officiële VCA-examen. Wanneer je dit examen naar behoren aflegt, krijg je het VCA-certificaat. Dit is tien jaar geldig. Eerst een proefexamen doen is mogelijk.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie