Afstand houden en toch nabij komen: hoe moet dat?
Afstand houden en toch nabij komen: hoe moet dat? Nando Eskes
Column

Ik win liever ook die andere strijd

27 mei 2020 om 13:07 Opinie

EDE Soms verbaas ik me over het waarom van bepaalde maatregelen. Mijn eerste verbazing ging over de vraag van de kleuterleidster wat te doen met Jantje, die gevallen was op het schoolplein, en om wie de juffrouw dan geen armen kon slaan. Het antwoord was, zoals we weten, het plein leeg te vegen en de, ook kwetsbare, kinderen hun catacomben in te jagen. Tegen het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in werden basisscholen gesloten.

Nando Eskes

Dan de mondkapjes. Het Outbreak Management Team (OMT) zegt eigenlijk dat het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer flauwekul is. Toch gaat het gebeuren, om veiligheid te kunnen veinzen.

ZINGEN Ook is er ophef over ‘aerosolen’ waarin virusdeeltjes blijven hangen. Onder anderen Maurice de Hond draagt deze boodschap uit. Alleen in medische context is dit risicovol, zegt het RIVM.

De premier zegt ongefundeerd dat zingen gevaarlijk is, in antwoord op een vraag over kerkelijke samenkomsten. Maar de Duitse hoogleraar Christian Kähler deed experimenteel onderzoek naar de verspreiding van vochtdruppels en concludeerde: ,,Zing in grote, goed geventileerde ruimtes met gespreide opstelling en 1,5 meter afstand.”
Kähler ziet niet hoe je met zingen op zichzelf het virus zou kunnen oplopen.

AFSTAND De afstand die we van elkaar houden, lijkt een goede maatregel. Deze regel werd op 15 maart ingevoerd. Maar in RIVM-grafieken zie je dat de snelheid van de virusverspreiding toen al afgeremd was. Wat wel zichtbaar hielp, was handen wassen, geen handen schudden en thuis blijven bij klachten.

NEVENSCHADE Corona is onder ons, maar hoe leven we ermee? Veel andere zieke mensen ondervonden nadeel (onderzoek Gupta Strategists). Grondrechten worden aangetast en een normaal leven in nabijheid is onmogelijk geworden. Kerken en cultuur krimpen ineen. Sociale afstand is geen normale toestand. Het is handig om ons met termen als ‘een nieuw normaal’ en ‘anderhalvemetersamenleving’ een bepaalde kijk op het coronavirus en wat zijn invloed op ons leven mag zijn op te dringen, maar ik ga daar niet in mee. Virus indammen, jazeker, maar waar we de ene strijd winnen, verliezen we de andere. Ik win liever ook die andere strijd - die om nabijheid gaat.

Bronnen: Christian Kähler, (video en interview). Mondkapjes (OMT). Verspreiding virus (bladzijde 14). Nadelen voor anderen (Gupta Strategists).

Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie