Joke en Joop Bijster voor hun vakantiebungalow op De Goudsberg.
Joke en Joop Bijster voor hun vakantiebungalow op De Goudsberg. Mathilde van Ravensberg

Ouder echtpaar hard aangepakt voor permanente bewoning Goudsberg

10 maart 2018 om 10:00 partnercontent

LUNTEREN Gluren in de prullenbak, letten op de rook uit hun schoorsteen. Handhavers van omgevingsdienst De Vallei zitten senioren Joop en Joke Bijster uit Rotterdam op de hielen om maar te bewijzen dat ze permanent wonen in hun recreatiehuisje op bungalowpark De Goudsberg in Lunteren. Het stel trekt het niet meer en zet de bungalow te koop. ,,We worden op een schandalige manier weggejaagd door de gemeente Ede", vinden ze.

Mathilde van Ravensberg

Een diepe rust, slechts onderbroken door het voorjaarsgeroep van enkele vogeltjes. Bungalowpark De Goudsberg aan de Hessenweg ademt een en al vakantie. Ruim honderd vakantiehuisjes staan er; bijna allemaal in particulier eigendom. Het echtpaar Bijster (beide 67) kocht hun vakantiebungalow met stukje grond ruim tien jaar geleden. Als extraatje, naast hun huis in Rotterdam. ,,We hebben dit huis gekocht toen ik tot rust moest komen na een burn-out", vertelt Joke in haar knusse huiskamer. Maar sinds 2015 is het gedaan met de rust. Uit angst voor de handhavers van omgevingsdienst De Vallei zitten de gordijnen van hun huisje dicht. Daarbij hikken de twee aan tegen een dwangsom van 20.000 euro die de gemeente Ede hen oplegde wegens permanente bewoning van hun vakantiebungalow.

BOETE Het 'gedoe' met het team handhaving begon toen Joke zich in 2015 voor haar behandeling in ziekenhuis De Gelderse Vallei moest inschrijven in Ede. Daarbij nam het stel om reden van een zwakke gezondheid een vaste huisarts in Lunteren. 'En dus hadden ze hun hoofdverblijf in Lunteren', concludeerde de omgevingsdienst, een handhavingsdienst werkzaam onder verantwoordelijkheid van de gemeente Ede. Een dwangsom van 20.000 euro was het gevolg. De afgelopen jaren procedeerde het stel tegen deze boete. Het tegenbewijs kwam steeds van de handhavers. De auto van het echtpaar was weer gesignaleerd op het park. Er werd gelet op rook uit de schoorsteen. Het ging zelfs zover dat de handhavers in de prullenbak keken en een aantal Telegrafen vonden. 'U hebt dus een dagblad op dit adres', werd er gezegd. Dat je het huisje niet tot je vaste verblijfplaats mag maken, was bekend bij de familie Bijster. Nu ze met pensioen zijn, genieten ze graag doordeweeks vakantie in Lunteren maar zijn in het weekend in hun huis in Rotterdam, waar hun hele familie woont. ,,Is dat permanent", vraagt Joop zich vertwijfeld af. De omgevingsdienst vindt in ieder geval van wel. ,,Daarbij stonden de heren handhavers nog een keer of vijf met hun neus op ons raam naar binnen te kijken en aan te kloppen." Joke wordt er helemaal gek van. Onrecht, intimidatie, is dit de manier waarop de gemeente Ede wil omgaan met de ouderen? We gaven geld uit in Ede, deden onze boodschappen, gingen uit eten. Nu niet meer. We gaan wel naar Barneveld, of Veenendaal."

REPRESAILLES Joke en Joop weten dat zij niet de enigen zijn die zenuwachtig worden van de 'jacht' op bewoners van het park. ,, Er zijn mensen die hun auto buiten het park parkeren, gewoon om de schijn op te houden dat ze niet in hun huisje verblijven", vertelt Joke ,,Wij willen wel praten, maar veel mensen op het park houden hun mond liever dicht, uit angst voor represailles." Het echtpaar gaat het vakantiehuisje te koop zetten. Ze gaan helemaal terug naar Rotterdam. Waar het wel goed is geregeld voor senioren. Gratis openbaar vervoer bijvoorbeeld. De onduidelijkheid steekt. Wat is nu permanent? Hoeveel dagen per week bijvoorbeeld? ,,Vertel het me en ik houd me eraan", aldus Joop. ,,Het enige antwoord dat we van de gemeente Ede krijgen is: 'Wonen is de plek waar je sociale leven zich afspeelt.' Ja dat is in Rotterdam, hier kennen we bijna niemand", zegt Joke.

STRENG Een woordvoerder van wethouder Willemien Vreugdenhil meldt dat niet wordt ingegaan op individuele gevallen. Hij verklaart dat de gemeente Ede hard op weg is de verblijfsrecreatie op de Veluwe te verbeteren. ,,Hierin werken we samen met tien andere gemeenten en de provincie. Omdat bewoning van recreatieverblijven niet past bij dat doel, treden wij daar streng tegen op. Het college begrijpt dat het ingezette beleid leidt tot spanningen en boosheid bij de bewoners die het betreft. Het is echter een bekend feit dat het wonen in een recreatiewoning nu eenmaal niet mag en dat bewoners daarop door de gemeente kunnen worden aangesproken. Om dan toch in een recreatiewoning te gaan wonen, komt voor eigen rekening en risico." De woordvoerder geeft wel aan dat het gevoerde beleid binnenkort wordt geëvalueerd.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie