Afbeelding
Marie-José Eberson

Gemeente Ede verschuift financiële besluiten naar november

2 juni 2020 om 14:38 Politiek

EDE De gemeente Ede start de voorbereidingen voor de begroting normaal gesproken met een meerjarenperspectief voor de zomer, maar heeft eerder besloten dat nu niet te doen. Omdat er dit jaar nog zoveel financiële onzekerheden zijn, worden die besluiten nu in november genomen. Het college van burgemeester en wethouders heeft wel een financiële barometer gemaakt, die aangeeft hoe Ede er op dit moment financieel voor staat. 

De financiële barometer laat zien dat de gemeente een aantal knelpunten en tegenvallers van dit lopende jaar nog op kan vangen. Door alvast 2,5 miljoen euro apart te zetten, hoopt de gemeente de eerste schokken van de coronacrisis op te kunnen vangen. Dat betekent wel dat er geen ruimte is voor extra investeringen en uitgaven.

COMPENSATIE Net zoals veel huishoudens, moet de gemeente rekening houden met een onzekere financiële toekomst. Het Rijk heeft toegezegd dat gemeenten een compensatie tegemoet kunnen zien voor geleden schade door de coronacrisis. 

Deze week kwam het Rijk met een eerste bijdrage naar buiten, waar de gemeente Ede naar verwachting een bedrag van 4 tot 5 miljoen van ontvangt. Maar om een goede begroting te maken voor komende jaren is meer duidelijkheid nodig, volgens de gemeente. In het najaar wordt de begroting gemaakt en bestuurlijk vastgesteld. 

SOLIDARITEIT Wethouder Leon Meijer: ,,Het is mooi dat het Rijk ons compenseert, maar ik zie dit bedrag als een eerste begin. De laatste jaren komen gemeenten structureel geld tekort door de taken die ze van het Rijk hebben gekregen. Steeds kwam daar te weinig geld bij. Het Rijk hield geld over en gemeenten moesten bezuinigen. Ik hoop dat we dit keer wel mogen rekenen op solidariteit van het Rijk."

De gemeente Ede gaat werken met een coronaparagraaf, waarin de financiële gevolgen van de coronacrisis inzichtelijk worden gemaakt. ,,Op dit moment is nog lastig te zeggen hoe groot die gevolgen zijn, daarom is ook nog niets te zeggen over de gevolgen voor onze inwoners", aldus wethouder Meijer. ,,Maar laten we met zijn allen realistisch zijn en ons niet rijk rekenen. Onze inkomsten dalen, terwijl onze uitgaven toenemen. Je hoeft geen financieel expert te zijn om te snappen dat we lastige keuzes tegemoet gaan. Maar eerst moeten we een beter beeld hebben van de omvang van financiële schade en de compensatie van het Rijk. Pas dan kunnen we als college keuzes maken. Die zullen zichtbaar worden bij de begroting in het najaar."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie