Afbeelding
Pixabay

Ede reserveert 2,4 miljoen voor coronavoorziening

2 juni 2020 om 17:30 Politiek

EDE De gemeente Ede reserveert 2,4 miljoen euro voor de coronavoorziening, de komende knelpunten. ,,Dat wordt toegevoegd aan de algemene reserve. We kunnen wel tegen een stootje, maar het gaat ons wel wat doen”, stelt wethouder financiën Leon Meijer. 

Gerard van Wijk

Op zich heeft Ede een gezond huishoudboekje, want het is door de jaren heen een zuinige gemeente geweest. Voor het coronavirus een vernietigend spoor trok, had de gemeente een positief saldo van 474.000 euro. Het is nog onduidelijk wat er de komende maanden nog staat te gebeuren. ,,Maar we weten nu al dat er sectoren zijn waar het begint te knellen. Cultuur en sport bijvoorbeeld.”

TOERISTENBELASTING Uitvoering van plannen wordt op termijn gezet en vijf ton uit het zogeheten impulsprogramma is komende tijd minder te besteden. ,,We vangen jaarlijks één miljoen euro aan toeristenbelasting”, zegt de wethouder op een toelichting bij de financiële barometer. ,,Het zag er tot voor kort naar uit dat dit helemaal weg zou vallen. Het Rijk gaat ons weliswaar compenseren, maar de vraag is altijd of de compensatie het gehele weggevallen bedrag betreft. Als nu in de nieuwe situatie iedereen in eigen land op vakantie gaat, kan het meevallen.”

VIER MILJOEN Recent heeft het kabinet besloten dat de gemeenten 500 miljoen euro overgemaakt krijgen voor de extra kosten die de coronamaatregelen met zich brengen. ,,Voor Ede betekent dit dat we vier tot vijf miljoen euro krijgen.” Er zijn beduidend minder inkomsten. Recent is voor nog eens drie maanden uitstel van betaling gegeven aan bedrijven, er zijn vragen over kwijtschelding (ook van de OZB) en er is een toename te constateren in de bijstand.

HEIDEWEEK De wethouder kan op dit moment niet zeggen wat corona de gemeente gaat kosten. ,,In augustus hebben we veel meer duidelijkheid.” Er zijn ook zaken waar de gemeente minder aan gaat uitgeven dan was gedacht. Bijvoorbeeld voor evenementen die of helemaal, of deels van de agenda zijn geschrapt, zoals de Heideweek de Airborne. 

OPTIMISTISCH Wethouder Meijer laat ondanks veel onzekerheden een optimistisch geluid horen. ,,Er zijn gemeenten bij wie het water aan de lippen staat, met name door de uitgaven in het sociale domein. Dat is ook in Ede een stevige uitgavenpost, maar we beginnen het terug te dringen. We hebben een bodemreserve van 10 miljoen euro, klappen kunnen we opvangen. Maar we moeten uiteraard wel scherp aan de wind blijven zeilen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie