'De wolf is een inheemse diersoort, die er zelf voor gekozen heeft hier terug te keren.'
'De wolf is een inheemse diersoort, die er zelf voor gekozen heeft hier terug te keren.' Michael de Vries
Natuurcolumn

'Ook rondom Ede is ruimte voor de wolf'

3 juni 2020 om 08:12 Opinie

EDE Of ik op tv nu kijk naar Beau, Op1 of Eén Vandaag, het lijkt even alleen maar te gaan over de wolf. De wolf die in Brabant moordt. Althans, zo wordt het beweerd. ‘Het is een ordinaire moordenaar’, hoor ik een woedende boer zeggen, bij wie veel schapen zijn gedood. Trots knikkend zit de bedenker van anti-wolvenorganisatie ‘No Wolves’ achter hem.

Michael de Vries

En ja, wolven pakken nu eenmaal wel eens een schaap. Het gedrag van wolven richt zich op het jagen in roedels. Ze besluipen een groep dieren en kiezen de zwakste uit. De rest vlucht. Een eenzame wolf, die nog geen vaste plek heeft gevonden, komt geregeld schapen tegen. Hij wil rustig eten, maar dat lukt niet met andere schapen erom heen. Gevolg is dat hij ze daardoor eerst aanvalt. Een gesettelde wolf pakt nauwelijks nog landbouwdieren.

Na afloop bekijk ik op internet de reacties. Het ‘roepgehalte’, dus zonder enige vorm van argumentatie, is groot. Het is stuitend om te zien hoe mensen oproepen tot het plegen van strafbare feiten. ‘Afschieten’, ‘doodknuppelen’, ‘kogel door de kop’, zijn de reacties die ik het meest lees. Ook ‘Is Nederland te klein’ en ‘komt er een plaag van wolven’... Wacht even... Dus, Nederland is te klein én er komt een plaag... Volgens mij klopt dat niet helemaal. Daarnaast denken velen dat 'Roodkapje' een waargebeurd verhaal is.

FEITEN Maar nu de feiten, want het beeld dat geschetst wordt, klopt niet met de werkelijkheid. De werkelijkheid laat zien dat boeren minimaal drie manieren hebben om hun eigen dieren te beschermen, ze zijn zelfs wettelijk verplicht hun dieren te beschermen. Afrasteren met stroomdraad, ‘s nachts de dieren binnen zetten of het inzetten van waakhonden zijn methodes die overal in Europa al succesvol gebruikt worden. Ik snap dat misschien niet alles haalbaar is, maar de meeste boeren doen eigenlijk niets. Ze klagen liever op televisie.

Deze boeren balen als ze doodgeschoten schapen zien, dat snap ik. Ik begrijp echt dat dit vervelend is, maar is het niet ‘gewoon’ een bedrijfsrisico? De wolf is een inheemse diersoort, die er zelf voor gekozen heeft hier terug te keren, nadat de mens hem vroeger weg heeft geschoten. Maar heeft de fruitteler wiens oogst mislukt door spreeuwen en de akkerbouwer die omzet misloopt door de droogte niet een veel groter bedrijfsrisico? Hen hoor ik niet klagen?

TIENDUIZEND Bij de in totaal ruim 8.000 schapenbedrijven werden vorig jaar 168 schapen gedood door een wolf. Loslopende honden doodden er duizenden en 500.000 schapen werden gedood door mensen. Dat zijn er ruim 10.000 per week...

Gezien de oppervlakte van ons Nederlandse bos is er wel degelijk genoeg ruimte voor meerdere roedels. Ook rondom Ede. Dus op de vraag of Nederland niet te klein is voor wolven? Nee, Nederland is niet te klein voor wolven, maar veel mensen voelen zich te groot.

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs. De natuurcolumn verschijnt tweewekelijks. Reageren? Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Michael de Vries.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie