Afbeelding
Pixabay

630 nieuwbouwwoningen in sociale sector Ede

3 juni 2020 om 18:00 Wonen

EDE Woningcorporatie Woonstede gaat de komende vijf jaar in Ede 630 woningen in de sociale sector bouwen. Tot nu toe stonden er nog geen dertig woningen gepland voor deze periode. Dat vindt de gemeente aan de zuinige kant. Er is immers met name vraag naar betaalbare sociale woningbouw. De doelstelling van zowel de gemeenteraad als het college is een percentage van 22 procent sociale woningbouw in Ede.

Gerard van Wijk

De gemeente overwoog ,,een rolneming in de sociale woningbouw”, zoals wethouder Lex Hoefsloot het uitdrukt. De gang van zaken is in het algemeen dat de gemeente de vergunningen verstrekt, de woningcorporaties zorgen voor sociale woningbouw en er zijn verder marktpartijen in de sector actief. 

ONDER DRUK ,,Wij constateerden te weinig sociale woningbouw in de planning, met een beperkt aandeel van Woonstede. De vraag was of we als gemeente zelf konden gaan ontwikkelen. Dat heeft Woonstede onder druk gezet en dat heeft ertoe geleid dat er voor de komende vijf jaar 630 woningen netto aan de hoeveelheid is toegevoegd”, aldus de wethouder. 

BESTEMMINGSPLAN Woonstede kan duizend woningen bouwen. Na sloop en verkoop blijven er 630 woningen over. De volgende hobbel is dat er onvoldoende bestemmingsplannen zijn. ,,Dat is nu de uitdaging”, zegt de wethouder. Een speciaal team van gemeente en woningcorporatie is geformeerd om een versnelling aan te brengen in de procedures die te maken hebben met de doorlooptijd. ,,Normaal duurt dat acht tot tien jaar. We willen dat in dit geval terugbrengen tot twee à drie jaar.” 

DORPEN De grootste groei van de 630 woningen wordt gerealiseerd in de kern van Ede, maar er is ook een aandeel voor de dorpen die behoefte hebben aan sociale woningbouw, zoals Lunteren en Bennekom.

FLEXWONINGEN Behalve meer sociale woningbouw, komen er ook enkele honderden tijdelijke flexwoningen, voor met name één- en tweepersoons huishoudens. Deze komen op plekken waar de komende jaren toch niet gebouwd gaat worden. Voor de bewoning ervan denkt de wethouders aan mensen die gescheiden zijn, starters, studenten of mensen uit de maatschappelijke opvang. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie