Afbeelding
Groenten kweken

Zelf uw eigen groenten verbouwen in de stad

4 juni 2020 om 07:50 Partnercontent

Verbouwt u al zelf uw groenten en kruiden? Een voordeel van het leven in thuisisolatie - alhoewel we nu meer bewegingsruimte hebben gekregen - is dat u meer tijd overhoudt voor klussen in en rondom huis. Maar ook voor het kweken van uw eigen groenten en kruiden. Sinds de corona-uitbraak is het starten van een een eigen moestuin populairder dan ooit tevoren. Heeft u een nog een leeg zonrijk plekje in de tuin of ruimte op uw patio of balkon? Super! Creëer dan hier uw eigen groentetuin. Tref de nodige voorbereidingen met de tips uit dit artikel en bestel uw zaden alvast bij een online zaadhandel.

Kweken in eigen tuin of op een volkstuintje?  

In de stad beschikt niet iedereen over een tuin. Maar mogelijkheden zijn er altijd. In een (kleine) stadstuin, kunt u bijvoorbeeld kweken in potten, in een kweekbak of verticaal tuinieren door middel van potten aan de muur of schutting. Een saaie muur of schutting oogt ook een stuk vrolijker met een verticale tuin. Een goed alternatief is ook om u aan te melden voor een volkstuin bij Vereniging van Amateurtuinders Ede. Hiervoor bestaat wel een wachttijd. Het bezit van een eigen volkstuintje is de laatste jaren steeds populairder geworden, meldt dit artikel. Dat komt niet per se door corona. Over het algemeen kunnen we stellen dat het kweken van eigen verse onbespoten groenten belangrijker is geworden.

Ideeën voor kweek in eigen tuin of op balkon

Ook voor kleine (stads)tuinen zijn er legio mogelijkheden te bedenken om zelf uw eigen groenten, kruiden of bloemen te zaaien. Met een klein beetje creativiteit komt u een heel eind. Enkele mogelijkheden zijn:

  • maak gebruik van potten, manden of van een stijlvolle houten kweektafel en plaats deze op uw balkon, dakterras of in de patiotuin;
  • verticaal tuinieren aan de schutting: maak hiervoor gebruik van kweekzakken of tover een houten pallet tot kweektuin waarbij u vakken vult met aarde;         
  • hanging baskets kunt u ook vullen met kruiden en deze hangt u aan de pergola of aan het balkon;
  • koop een kruidentuin en vul deze met verse keukenkruiden.

Voordelen van een eigen moestuin 

Het realiseren van een moestuin op een kleine oppervlakte is eenvoudig. Er zijn genoeg oplossingen te bedenken voor het kweken van groente of kruiden in een kleine tuin. U heeft elke dag een reden om even naar buiten te gaan om uw kropjes sla, radijsjes, prei, erwten, munt en rozemarijn te bewonderen en te onderhouden. En met dit weer is dat geen straf. Het vergt enig geduld, maar als u dan eindelijk mag gaan oogsten kunt uw eigen verse groente en kruiden verwerken in de dagelijkse maaltijden.

Wat gaat u kweken?

In de online zaadhandel van Allezadenkopen kunt u terecht voor het grootste aanbod aan groentezaden, kruidenzaden en bloemzaden, genoeg gezonds, lekkers en moois dus om mee aan de slag te gaan. Smaakmakers zoals tomaten, radijs, basilicum, rucola en bieslook, mogen natuurlijk in geen enkele keuken ontbreken. Maar ook zaden voor aardbeien, speciale Patio Snacker komkommer en Patio Baby aubergine, is te koop in een zaadzakje. Er groeien mooie planten uit die uitstekend groeien in potten, zakken, manden of kweekbakken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie