Afbeelding
Ted Walker

Burgemeester herhaalt: 'Begin 2021 een 24-uursdienst voor brandweer'

4 juni 2020 om 17:40 Politiek

EDE Begin volgend jaar of zo snel mogelijk daarna gaat de brandweer in Ede over naar een 24-uursdienst en alle dagen bereikbaar. Er is een nieuwe brandweerpost in de planning aan de Proosdijerveldweg. Nu zijn er twee kazernes, aan de Breelaan en de locatie Stadspoort. Bij de kazerne aan de Breelaan is sprake van een onrechtmatige arbeidsrechtelijke situatie voor de beroepsbrandweermensen. ,,De arbeidstijdenwet wordt fors overschreden en de continuïteit staat onder druk. Nieuwe beroepsbrandweermensen kunnen binnen de twee minuten opkomsttijd geen geschikte woning vinden in een prijscategorie die betaalbaar is.”

Dat schrijft burgemeester René Verhulst aan de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers, vrijwilligers van de post Stadspoort en mails van de vrijwilligers Ede-centrum. Er was gevraagd om een schriftelijke reactie. De post Stadspoort is indertijd tot stand gekomen om een goede brandweerzorg blijvend te garanderen. Maar volgens de burgemeester en ook directeur brandweer Anton Slofstra is straks met een dag en nacht bemenste brandweerkazerne de locatie Stadspoort overbodig (iets wat voor onrust zorgt bij de brandweerlieden van korps Stadspoort, met een petitie tot gevolg). Het openhouden zou bovendien jaarlijks 1,5 tot 2 ton meerkosten met zich meebrengen.

,,In het geval dat er niet wordt ingegrepen op de huidige organisatievorm, is goede brandweerzorg na 1 januari 2021 niet meer vanzelfsprekend”, aldus de burgemeester. ,,Ede-stad is de enige stedelijke omgeving (75.000 tot 80.000 inwoners) in Nederland waar de brandweerzorg op deze wijze is georganiseerd. Het advies is om de brandweer toekomstbestendig in te richten met een 24/7-dienst, met acht beroepsmedewerkers op de kazerne. De kazerne aan de Breelaan voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd en de locatie is niet optimaal."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie