Hoe een groen schoolplein eruit kan zien.
Hoe een groen schoolplein eruit kan zien. Montessorischool Soest

Subsidie voor het vergroenen van schoolpleinen

5 juni 2020 om 11:37 Natuur en milieu

EDE Basisscholen in de gemeente Ede kunnen in aanmerking komen voor subsidie wanneer zij hun schoolpleinen vergroenen. ,,Een groen schoolplein is een buitenruimte bij een school met natuurlijke elementen en beplanting waarvan leerlingen in ieder geval tijdens schooltijd gebruik maken.” Het subsidieplafond bedraagt 80.000 euro per jaar. De hoogte van de subsidie bedraagt maximaal 10.000 euro per school.

De scholen die subsidie ontvangen zijn verplicht om het groene schoolplein binnen twee jaar na de subsidieverlening aan te leggen. Behoud, herstel en ontwikkeling van biodiversiteit vormt één van de doelen in het bestuursakkoord 2018-2022. ,,Biodiversiteit in de bebouwde omgeving is een wezenlijk onderdeel voor een waardevolle leefomgeving. Met een groen schoolplein wordt niet alleen de biodiversiteit verhoogd, maar worden kinderen betrokken bij de natuur. Daarnaast is een groen schoolplein gezond, leerzaam, aantrekkelijk en avontuurlijk voor kinderen en draagt het bij aan de klimaatadaptatie.”

PUNTEN HALEN Er kunnen punten worden gehaald door de scholen bij het realiseren van verschillende maatregelen, zoals het aanplanten van een haag, een struik, een boom of een klimplant; het aanbrengen van een insectenhotel, vleermuiskast, nestkast of composthoop; het vervangen van verharding voor gazon, voor vaste planten, voor een bloemrijk kruidenmengsel of voor het aanleggen van een vijver of poel. Ook het bereikbaar maken van een schoolplein voor kleine dieren zoals egels, hergebruik van materiaal voor natuurlijke maatregelen en het zichtbaar afkoppelen van hemelwaterafvoer wordt beloond. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie