Afbeelding
Gemeente Ede

Sloop Kolkakkerbuurt van start: nieuw ‘tuindorp’ in aanbouw

5 juni 2020 om 19:30 Nieuwbouw

EDE De sloop van 68 woningen in de Kolkakkerbuurt begint vandaag. Vrijdag werden de eerste hekken geplaatst om de woningen die neergehaald moeten worden. ,,We zijn aanbeland in de tweede fase van de Kolkakkerbuurt. Fase 1 was de renovatie van vijftig oude woningen”, legt Teunis van Hoffen uit. Van Hoffen is communicatieadviseur bij Woonstede.

Job Oldegbers

OMSTREDEN De Kolkakkerbuurt is zo’n 100 jaar oud en in 2015 bleek dat veel huizen niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. Zodoende is besloten om te vernieuwen en nieuw te bouwen. Dit ging niet zonder slag of stoot. ,,Er is inderdaad een discussie geweest met de buurtbewoners”, aldus Van Hoffen. ,,Dit ging met name om het feit dat veel bewoners de wens hadden om veel te renoveren en er ook een grote vraag naar gelijkvloerse woningen was. Ook het karakter van de wijk, een echte tuindorpwijk, moest behouden worden.” Er zijn zes meedenksessies geweest waarin buurtbewoners uiteindelijk met ruim 80 procent van de stemmen akkoord zijn gegaan met het plan wat er ligt.

BEWONERS De huidige bewoners van de Kolkakkerbuurt hebben de tijd gekregen om een nieuw onderkomen te zoeken. De meesten zijn inmiddels naar een andere wijk verhuisd. ,,Enkele bewoners hebben wat meer tijd nodig en wonen in goed overleg nog in hun huis. Met een paar bewoners zijn we nog in gesprek over een oplossing voor hen”, licht Van Hoffen toe. Bewoners die al in de Kolkakkerbuurt woonden, hebben na de nieuwbouw het eerste recht op een gelijkwaardige woning. Als oorspronkelijke bewoners een duurdere woning kiezen, staan er afspraken voor huurgewenning in een zogenoemd sociaal plan. Dit is wel situatie- en inkomensafhankelijk.  

Voor de 68 gesloopte woningen komen er 85 in de plaats. De bedoeling is dat de bouw in 2021 begint. Wanneer de woningen verhuurd kunnen worden, is nog niet bekend. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie