Afbeelding
CBS

Bij erfbezoek vaak geen agrarisch bedrijf meer aanwezig

6 juni 2020 om 19:25 Natuur en milieu

EDE Op ruim de helft van de erven met een agrarische bestemming is in de buurten Nederwoud en Lunterse Veld/Buurtbos geen agrarisch bedrijf meer aanwezig. Van de nog aanwezige agrarische bedrijven heeft 68 procent een goed tot zeer goed toekomstperspectief, terwijl 32 procent mogelijk in de toekomst gaat stoppen.

In de buurten Meulunteren, De Valk, Driesprong en Ginkel is op 57 procent van de erven met een agrarische bestemming geen agrarisch bedrijf meer aanwezig. Ruim de helft van de agrarische bedrijven is er de afgelopen jaren mee gestopt. Van de nog aanwezige bedrijven denkt 26 procent er mogelijk in de toekomst mee te stoppen. Dat is de uitkomst van een tweede rapportage van de inventarisatie vitaal buitengebied van de gemeente. 

Wethouder Peter de Pater laat weten dat de bedoeling was nog meer buurten te bezoeken, maar dat door de coronacrisis de erfbezoeken voorlopig zijn stilgezet. ,,Om het buitengebied mooi, gezond en leefbaar te houden, is samenwerking met bewoners van essentieel belang. Meteen rechtstreeks 1 op 1 contact laten we oude contacten herleven, maken nieuwe contacten en wijze bewoners de 'weg' binnen de gemeente bij vragen of behoefte aan ondersteuning.”

WAARDEVOLLE INFORMATIE Net na het begin van de inventarisatie van erven in het Edese buitengebied werd met argwaan naar 'de gemeente' gekeken. ,,Er heeft een omslag plaatsgevonden. We horen van buurtbewoners dat het erfbezoek ook voor hen waardevolle informatie oplevert en zorgt voor transparantie waar je binnen de gemeente terecht kunt met je vraag.” Op 32 procent van de bezochte erven in Nederwoud en Lunterse Veld/Buurtbos zijn situaties aangetroffen ,,die niet in overeenstemming zijn met de bestemming of de vergunningen. In deze buurt zien we vooral niet-agrarische bedrijvigheid, gesplitste woningen en bebouwing zonder vergunning." Op de bezochte erven in Meulunteren, De Valk, Driessprong en Ginkel geldt dat voor 48 procent. Eigenaren zijn uitgenodigd voor het buurtspreekuur om de situatie en de mogelijkheden te bespreken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie