Afbeelding
Nando Eskes
Column

Dus we gaan weer op vakantie

10 juni 2020 om 12:30 Opinie

EDE Zo. Dus we gaan weer op vakantie. Lekker naar Frankrijk, Zwitserland, Spanje of anders Portugal, Zwitserland of Duitsland. Virussen verspreiden of ophalen.

Nando Eskes

Als ik straks in de Oude Kerk in Ede zing:

Eén dag is in Uw huis mij meer
dan duizend waar ik U ontbeer

voel ik me niet op vakantie. Nee, ik ben aan het nadenken of ik geen onnodig risico neem voor anderen. Omdat kleine druppeltjes misschien vervaarlijke stoffen overdragen aan beminde medegelovigen.

Het is onbewezen en niet aangetoond, wil ik wel even opmerken, maar toch. Zo voorzichtig ben ik wel geworden. Zou je uit voorzorg het zingen moeten laten? Nee, zover ben ik niet. Ik zing het uit tot de God die aan mijn ziel het leven geeft.

Je moet het allemaal maar geloven dat er een god bestaat. En toch ook niet. Iets in mij laat het me merken. Ik lees natuurlijk ook, kijk en ervaar. Maar iets met rechtstreeks contact? Nee, dat kan ik niet zeggen. Voor rechtstreekse ervaringen gaan we op vakantie. Ver weg, misschien wel weg van onszelf.

Het gevaar is nog niet geweken, bedrijfsvoeringen zijn verpulverd, grondrechten worden op allerlei vlak ingeperkt. Het grondrecht van vergadering en betoging, onderwijs, vereniging, vrijheid van godsdienst, bestaanszekerheid, welvaart, ontplooiing.

Maar wij gaan op vakantie naar het buitenland. Het buitenland roept. Vliegtuigen zijn het enige plekje op aarde waar je gezellig naast elkaar mag zitten, zonder die anderhalve meter afstandsregel. Ze hebben namelijk luchtverversing.

Volgens mij kwam het virus uit het buitenland.

Ik hoor niemand. Een groot deel van de bevolking wil naar het buitenland. Dus dan is er geen moreel oordeel. Maar als mensen op de Dam protesteren tegen racisme, is de afleiding al snel gevonden: oei, oei, oei, foei, afstand houden! Wat was het onderwerp ook alweer?

Er is geen gulden standaard om te meten. Eenieder meet naar zijn eigen maatstaf. Uiteindelijk oordeelt het volk, denken velen. Algoritmen van social media doen de rest.

Wat heeft de meeste waarde? Vakantie in het buitenland of gewoon even wat matigheid? Een deugd zowel volgens Plato als volgens Galaten. Ga lekker in Nederland op vakantie. Blijf in de buurt voor de nabijheid van hen die niet weg kunnen. Ga wat dagjes uit.

Dat zou voor mijn bedrijf ook goed uitkomen. Maar dat is een ander verhaal. Wie zal voor zichzelf onderscheid kunnen maken tussen de dominee en de koopman?

Het juiste te doen. We zijn geroepen grenswachter te zijn.

Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks.

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie