Lisan Verboom is samenlevingscoach bij Malkander in Ede.
Lisan Verboom is samenlevingscoach bij Malkander in Ede. Malkander

Brieven Malkander-coaches (10): 'Contact raakt je hart'

10 juni 2020 om 15:15 Corona

EDE Lisan Verboom en Ruth van Swaay zijn collega's bij welzijnsorganisatie Malkander. Allebei zijn ze samenlevingscoach. Lisan in Ede en Ruth in de dorpen van de gemeente Ede.

,,Een samenlevingscoach richt zich met name op collectieve wensen, activiteiten en processen in wijken en dorpen'', leggen Lisan en Ruth uit. ,,Door zichtbaar te zijn in een wijk of dorp weten bewoners ons te vinden en halen wij ook de vragen op. Vanuit deze startpositie kijken wij samen hoe we de vraag collectief kunnen maken. Kerntaken zijn het verbinden van mensen en organisaties; dit vanuit onze expertise en gesprekken die we voeren in de wijk.''

Sociaal werkers zijn aangemerkt als cruciaal beroep. Dit betekent dat Lisan en Ruth juist ook in de coronacrisis van wezenlijk belang kunnen zijn. In deze briefwisseling schrijven ze naar elkaar over deze intensieve en allesbepalende periode. Hieronder de tiende brief, van Lisan aan Ruth.

Ede, 9 juni,
Lieve Ruth,

Dank je wel voor je persoonlijke antwoord. Je sluit af met een vraag: wat is contact nou eigenlijk? En dat is inderdaad iets om eens diep over te peinzen... Want wat is contact? Wat is sociaal contact? Is dat elkaar zien? Elkaar aanraken? Elkaar brieven schrijven? 

Hoe wordt contact omschreven?

Contact wordt omschreven als een toestand waarbij twee voorwerpen elkaar raken. Als er contact is tussen twee voorwerpen, ontstaat er vaak een beweging, denk aan het contactslot in een auto en het contact van elektriciteitsdraden die bijvoorbeeld licht voortbrengen. Er gaat iets stromen. 

Contact en verbinding

Contact zou je dus kunnen vertalen naar verbinding. Zoals de vaste telefoonlijn van vroeger: als er aan de andere kant werd opgenomen, had je verbinding. Dat is allemaal heel tastbaar, het contact en de verbinding van vroeger, heel fysiek, dat voorwerpen elkaar werkelijk raken. 

Elkaar raken

Er is nog iets interessants in die omschrijving: Contact wordt omschreven als een toestand waarbij twee voorwerpen elkaar raken. En dat is het woord 'raken'. In eerste instantie gaat contact dus over tastbaar, fysiek aanraken. Maar 'raken' kun je ook anders lezen. Je kunt ook iemand raken zonder tastbaar contact. Je raakt iemand met een opmerking, je wordt geraakt door muziek die je hoort, je bent emotioneel geraakt door een verhaal. En daardoor voel je je verbonden.

Het raakt je hart

Contact in deze tijd met corona is ook niet altijd fysiek contact. Maar blijkbaar is dat niet nodig om je te laten raken, om de verbinding te voelen, zoals jij schrijft over het ontvangen van een brief. Het raakt je hart! En dat is misschien wel de basis van contact, dat het je hart raakt. En het raken van je hart kan wel eens te maken hebben met aandacht die eraan besteed is. Aandacht van de kunstenaar voor een kunstwerk, aandacht van de muzikant voor een muziekstuk, aandacht van een briefschrijver voor een brief. En die aandacht voel je en raakt je en geeft je de ervaring verbonden te zijn...

Er zijn andere wegen om contact te ervaren

Op zoek gaan naar datgene wat je raakt, is dan wellicht het vinden van verbinding en contact... Dat geeft weer nieuwe inzichten. Mij persoonlijk geeft dat ook veel hoop! Dat er andere wegen zijn om contact te ervaren. En dat eenzaamheid niet automatisch op de loer hoeft te liggen als er geen sprake is van fysiek en tastbaar contact. Je laten raken, betekent dan dat je jezelf in beweging laat brengen, zoals dat ook gebeurt met stroomdraad, die in contact licht voortbrengt. 

Mijn hart open zetten

En hoe dat dan werkt? Als ik naar mezelf kijk, dan zal ik mijn (vastgeroeste) verwachtingen van wat ik denk dat contact is, moeten loslaten. En dan zal ik mijn hart open moeten zetten om me te kunnen laten raken. En dan kan ik niets anders dan me laten verwonderen...

Dag lieve Ruth,
Groet van Lisan

Reageren? Mail naar info@malkander-ede.nl

Ruth van Swaay is samenlevingscoach bij Malkander in Ede.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie