Afbeelding
Eigen foto

Geen feest bij jubileum brandweer Stadspoort

11 juni 2020 om 20:45 Historie

EDE Het was woensdag op de kop af vijfentwintig jaar geleden dat toenmalige burgemeester Pim Blanken de brandweerkazerne Stadspoort, tussen de wijken Rietkampen en Maandereng, opende. Al die tijd heeft de kazerne goed gefunctioneerd, weet André Hazeleger, die er vanaf het eerste begin bij is. Het zilveren jubileum wordt niet gevierd, omdat de brandweerkazerne volgens de plannen op 1 januari 2021 dicht gaat. Hazeleger ziet het belang van de ligging van de Stadspoort.

Jan de Boer

In 1994 was het duidelijk dat door de komst van de twee wijken aan de zuid- en oostkant van Ede een nieuwe brandweerpost nodig was. ,,Ook doordat er een ziekenhuis en een aantal zorginstellingen zouden komen, kwam ter sprake hoe je dat zo goed mogelijk van brandweerzorg moet voorzien”, herinnert Hazeleger zich.

SLAGKRACHT ,,Het was meteen helder dat je als vanuit de brandweerkazerne aan de Breelaan naar hier moet komen, dat je daar veel te lang over moet doen. Om bijvoorbeeld achter in de wijk Rietkampen te komen, kost dat veel te veel tijd. Je hebt heel snel slagkracht nodig. De gedachtegang was dat je overdag in Ede Centrum een beroepsbezetting hebt en dat er ’s avonds een vrije instroom is. Daarom is er ’s avonds, in de weekenden en op de feestdagen de Stadspoort. Ook omdat de meeste uitrukken ’s avonds, ’s nachts en in de weekenden plaatsvinden.”

ADRENALINESTOOT In het begin was het aanpoten geblazen. Vanuit het niets moest er een brandweerpost met vrijwilligers op poten worden gezet. De brandweerpost zag er in de begintijd ook niet uit als het huidige gebouw nu. Tussentijds vond er nog een uitbreiding plaats. De eerste actie van de brandweerpost Stadspoort staat Hazeleger nog goed bij. ,,Als de pieper gaat, krijg je een adrenalinestoot. De eerste keer rukten we voor de zekerheid met twee auto’s uit. Op de achtergrond was nog een auto uit Ede-Centrum, maar die kwam vanwege de afstand wat later. Het was een brand op het industrieterrein.”

REANIMATIE In de vijfentwintig jaar rukten de brandmannen van de Stadspoort meer dan 3.150 keer uit, een gemiddelde van 125 maal per jaar. ,,Sinds 2006 heb we ook de reanimaties er bij.” Buurtbewoner John Gelink maakte het belang van het huidige plaats van de brandweerkazerne eind november 2019 aan den lijve mee. ,,Ik had een hartstilstand en ben door een snelle hulp gered.”

VOORKEURSLOCATIE Momenteel is het onrustig binnen de Edese brandweer. De voorkeurslocatie voor een nieuwe centrale brandweerpost in Ede op de hoek van de Proosdijerveldweg en de Veenderweg lijkt centraal te liggen. Door de voorgenomen reorganisatie zien de vrijwilligers van de Stadspoort de toekomst niet positief in.


Brandweerkazerne Stadspoort bestaat 25 jaar, maar dit jubileum wordt niet gevierd.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie