Afbeelding
Pixabay

Energiestrategie als 'macaronimaaltijd met weinig smaakmakers'

15 juni 2020 om 14:13 Politiek

EDE De RES staat voor Regionale Energie Strategie. Een concept voor deze strategie in FoodValley komt aan de orde in het oordeelvormende deel van de raadsvergadering. En de oordeelsvorming van de fracties schiet alle kanten op. Bram van der Beek (ChristenUnie) noemt het een 'magere macaronimaaltijd met weinig smaakmakers'. Verder komen onder meer Spanje, de Sahara en het Midden-Oosten in de discussie voorbij. Het is duidelijk niet alleen lokale problematiek.

Gerard van Wijk

De rijksoverheid wordt opgeroepen om het onderzoek naar de potentie van alternatieve energiebronnen en energiedragers te versnellen en aan te geven wat de daarbij te maken keuzes voor de regio zijn. Volgens Edy Bouma (GemeenteBelangen) ,,weigert de centrale overheid zelf het voortouw te nemen.” 

INBRENG Dat ziet wethouder Lex Hoefsloot anders en hij legt nog eens uit hoe de opgave voor de regio (voor Ede 50 hectare zon, twee bestaande windmolens en vier nieuwe) tot stand is gekomen. Windturbines op zee leveren veel CO2-reductie op en er is een landelijke opgave als het om energiebesparing gaat. ,,Het restant moeten we in de dertig regio's verdelen. Binnen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is afgesproken dat, voor het Rijk gaat zeggen wat en waar iets moet worden gedaan, er een inbreng is van de regio's en dat leidt tot de RES. Niet dromen, maar beloven wat kan.”

De energietransitie is, officieel geformuleerd, de overgang naar een situatie waarin de energievoorziening structureel anders van aard en vorm is dan in het huidige energiesysteem. Van fossiele brandstof naar duurzame energiebronnen, de energievoorziening meer decentraal georganiseerd. Voor velen is het nog een betrekkelijk abstract begrip, maar er dienen op een te overzien tijdstip verregaande maatregelen te worden getroffen. 

ZOETHOUDERS In het voorliggende concept ziet Van der Beek (CU) veel 'kunstmatige zoethouders'. Het is een marathon en we staan nog maar aan het begin. Freek Jan Koekoek (D66) vraagt zich af wat het realiteitsgehalte van de RES is. ,,Hoe communiceren we het naar de inwoners? Het gaat immers om draagvlak. Anders komen er bezwaren bij iedere geplande windturbine.”

Ook het kersverse raadslid Mark Obbink (CDA) stelt het draagvlak voor de te nemen maatregelen zo groot mogelijk moet zijn. Het gaat om een integrale afweging: welke verdeelafspraken worden er gemaakt tussen de gemeenten, wat zijn de ruimteclaims? Ruben van Druiten (Burgerbelangen) spreekt zijn voorkeur uit voor kleine windturbines. ,,Waarom zijn er nog steeds plannen voor het aardgasvrij maken van woningen? in Duitsland doen ze het juist andersom. We moeten niet doen of we in Ede de wereld gaan redden.” 

NETCAPACITEIT Karin Bijl (PvdA) heeft ontdekt dat het RES grotendeels uit gaat van huidig beleid. Zij heeft zorgen over de netcapaciteit. De netbeheerders hebben gewezen op de risico's voor de netcapaciteit bij een hoog aandeel van zonne-energie. Bijl heeft ook zorgen over de voortgang van de energiebesparingsprojecten in de bouw.

Sjoerd Bakker (VVD) wil de mogelijkheden van kernenergie nog eens onder de aandacht brengen. Dat doet ook Ellen Wijnsouw van de gelijknamige fractie. ,,Het gaat niet lukken met alleen wind- en zonne-energie.” Bakker stelt vast dat het Rijk er is voor de duurzame oplossingen, in overleg met andere landen. ,,Als het over duurzaamheid gaat, zeggen wij: afspraak is afspraak. Het is belangrijk om mee te doen, maar het hoeft niet allemaal lokaal. In Spanje is heel veel zon.”

Het doel van de energietransitie is de reductie van CO2 en dat is geen lokaal issue, zegt Rasit Görgülü (DKE). Hij vindt het ridicuul om snel van het gas af te gaan. ,,Van middelen maken we doel en dan krijg je dogma´s.” De gemeente heeft bijvoorbeeld belang in biomassa en dan is het moeilijk er van af te stappen. Peter van Leusden (GroenLinks) stelt dat we naar een klimaatneutrale samenleving gaan en daarvoor hebben we alle creativiteit nodig. Ook hij wijst op de netcapaciteit, het niet kunnen accommoderen door de netbeheerders. Theo Folmer (SGP) wil de netbeheerders uitnodigen om over deze problematiek en mogelijke oplossingen te praten. Evenals CDA en D66 benadrukt de SGP dat het ,,draagvlak van groot belang is voor het succes van de energietransitie.” 

Je las zojuist een premium artikel. Nog geen abonnee? Ga naar https://www.edestad.nl/abonnement/edestad-nl/bestellen

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie