,,Op een tak zit, nog wat onhandig, een jonge grote bonte specht.''
,,Op een tak zit, nog wat onhandig, een jonge grote bonte specht.'' Michael de Vries
Natuurcolumn

Genieten van jonge grote bonte spechten

17 juni 2020 om 13:22 Natuur en milieu

EDE De natuur laat zich niet regisseren. Je kunt uren op pad zijn om net dat ene bijzondere diertje of plantje te vinden en je kunt terugkomen met een camera vol beeldmateriaal behalve... Nou ja, vul maar in.

Michael de Vries

Het is voor mij misschien wel dé charme van de natuur. De verrassing, die spontane ontmoeting en soms zelfs de tegenslag zorgen bij mij mede voor de fascinatie.
Toch zijn er bepaalde dingen in de natuur waar je bijna de klok op gelijk kunt zetten. Zodra de tweede helft van april is aangebroken, weet ik dat mijn oren extra op het geluid van zingende blauwborsten moeten letten en in de laatste week van april kijk ik dagelijks naar boven of ik niet heel hoog de eerste gierzwaluwen zie vliegen.

BEDELEN Zoiets heb ik ook jaarlijks in mei. Overal in het bos hoor je luidkeels vogels bedelen, tot het klagende aan toe. Telkens komt het geluid uit een holte in een boom. Soms helemaal bovenin, maar soms ook een stuk lager. Al die geluiden worden ten gehore gebracht door prachtige vogels. Het zijn jonge grote bonte spechten. In de natuur ‘juveniele’ vogels genoemd. 

Op mijn rondje van nog geen anderhalf uur zie ik maar liefst tien nesten. Bij sommige nesten blijf ik even staan en zie vader of moeder vogel de jongen voeren. Sommige jongen steken hun kop al helemaal naar buiten.

ROOD PETJE Bij één van de laatste nesten zijn de vogels zelfs al uitgevlogen. Op een tak zit, nog wat onhandig, een jonge vogel. Het leuke, of moet ik zeggen bijzondere, van deze vogels is dat grote bonte spechten géén rood petje hebben. Bij hun kleinere neefje, de kleine bonte specht, heeft het mannetje wel een rood petje en bij het neefje dat ertussen in zit, de middelste bonte specht, hebben beide vogels een rood petje. 

Maar de jongen van de grote bonte spechten hebben wél een rood petje. Zodra de vogels volwassen zijn, verdwijnt deze weer. Het is één van de redenen waarom veel spechten gemeld worden als ‘middelste bonte specht’. Door het rode petje concludeert men aan de hand van de vogelboekjes dat het zo moet zijn. In mei kun je dus ook nog eens enorm voor de gek worden gehouden met al die jonge grote bonte spechten, want is het dan de middelste bonte specht of toch een juveniele grote bonte specht..?

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs. De natuurcolumn verschijnt tweewekelijks.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie