Bram Jelle Feenstra is trots op zijn prestatie en finaleplaats.
Bram Jelle Feenstra is trots op zijn prestatie en finaleplaats. Familie Feenstra

Schakers blij met online-schaaktoernooien

18 juni 2020 om 12:35 Corona

EDE Schaakvereniging De Cirkel heeft in coronatijd van de nood een deugd gemaakt. Elke maandagmiddag en dinsdagavond wordt online geschaakt. Mede-initiatiefnemer is bestuurslid Ben Verduyn.

Eip Janssen

,,Van het ene op het andere moment ligt de in- en externe schaakcompetitie stil. Een lid stelde al snel voor dan maar online tegen elkaar te gaan schaken. Als bestuur van schaakvereniging De Cirkel hebben we daar snel op ingespeeld.”

Op de maandagmiddag spelen de vijftig plussers hun schaakpartijtje. In drie partijen van twintig minuten per persoon wordt de stille schaaktijd thuis door gebracht.

,,Gemiddeld doen zou tien senioren mee. Natuurlijk mis het onderlinge sociale contact. Maar het is niet anders. Een aantal wekenlang hebben ook de jeugdige Cirkel schaaktalenten meegedaan. Zij hadden verplicht ‘schoolvrij ’met les thuis. Daar kon online schaken wel bij”, lacht Verduyn.

Omdat De Cirkel een gastvrije vereniging is konden ook leden van andere schaakvereniging kosteloos meedoen.

Met nog vier ronden te gaan is het trio Ben Zee (De Cirkel), Peter Jonker (ESV) en Arno Braam (ESV) in de race de felbegeerde eerste plaats te behalen.

'Van de nood een deugd maken'

Op dinsdagavond schrijven gemiddeld vijfentwintig schakers van diverse verenigingen zich in. De koplopers zijn met eveneens nog vier ronden te gaan: Willem Slagter (ESV), Edwin Groen (ESV) en Jef van Swieten (ex De Cirkel. Ook hier is de strijd nog niet gestreden. Enkele kanshebbers die nog niet minimaal twee/derde van het aantal te spelen ronden hebben meegedaan liggen op de loer.

,,Ik nodig iedereen uit mee te doen. Op www.chess.com staan de toernooien aangemeld. Maar men mag mij ook even mailen dan stuur ik een link (b.verduyn@upmail.nl).”

JEUGD De Cirkel kent een behoorlijke en succesvolle jeugdafdeling. Maar ook het jeugd schaken in denksportcentrum De Open Hof kwam stil te vallen. Hoewel vele jeugdspelers op maandagmiddag en/of dinsdagavond hun partijtje mee schaken blijft voor hen de onderlinge competitie belangrijk.

,,Meerdere van onze leden doen op dit moment mee aan het door de Arnhemse schaakacademie online te houden Gelders kampioenschap jeugd schaken. Ook deze schaakdagen mochten in verband met de coronacrisis niet doorgaan. Maar online spelen is en blijft een mooie oplossing”, gaat De Cirkel jeugdleider verder.

De jeugdleider is trots op zijn jeugdlid Frank van Wijngaarden. Hij excelleerde op het onlangs gehouden NK B-junioren.

,,In een ijzersterk deelnemersveld van 34 jeugdschakers wist Frank na zeven zenuwslopende partijen de mooie score van 5 uit 7 te behalen. Hij werd daarmee vierde en miste net het podium. Maar voor ons is hij de kampioen”, gaat Ben Verduyn verder.

VOORRONDEN GELDERLAND Inmiddels is bekend dat de deelname van de overige Cirkel jeugdschakers behoorlijk succesvol verloopt. De tien-jarige Bram Feenstra (foto) heeft zich geplaatst voor de finale om het Gelders kampioenschap B-jeugs tot en met 14 jaar. Het Gelders kampioenschap wordt gehouden op 4 juli 2020 en is online te volgen.

Alexander Ivanov en Koen van Wijngaarden nemen op 24 juni nog deel aan de voorronden. Mogelijk plaatsen zij zich namens De Cirkel ook in een van de jeugdgroepen voor de Gelderse finales.

Wordt er eerlijk gespeeld online is de altijd weer terugkerende vraag?

,,Voorwaarde voor deelname is dat je zonder hulp van anderen, openingsboek of ander hulpmiddel mee schaakt. De toernooiorganisatie is via een hen bekend systeem zo op het spoor waar oneerlijk werd gespeeld. Maar wie wil nu winnen zonder het zelf te hebben afgedwongen”, besluit Ben Verduyn.

Meer info: www.decirkelede.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie