Heide Planken Wambuis
Heide Planken Wambuis Natuurmonumenten

Zaterdag 4 juli Informatiewandeling Herstel van heidelandschap en biodiversiteit Planken Wambuis

18 juni 2020 om 13:32 Natuur en milieu Deel je nieuws

In natuurgebied Planken Wambuis gaat Natuurmonumenten aan de slag met het herstel van het heidelandschap en het versterken van de biodiversiteit. Wat gaat er in het gebied gebeuren en waarom? Op zaterdag 4 juli 2020 organiseert Natuurmonumenten van 13.30 tot 15.30 uur een speciale informatiewandeling voor iedereen die zich betrokken voelt bij natuurgebied Planken Wambuis.

Het gaat namelijk slecht met de heide op Planken Wambuis. En ook met de plant- en diersoorten die daarbij horen. Als we niets doen, groeit de heide dicht en verdwijnen de soorten die juist zo kenmerkend zijn voor de heide. Door nu maatregelen te treffen, draagt Natuurmonumenten bij aan het behoud van heide en de daarbij behorende biodiversiteit
in Nederland.

In september, wanneer de heide is uitgebloeid, gaat Natuurmonumenten aan de slag met de herstelwerkzaamheden op de heide. Zo worden opkomende jonge dennenboompjes (bosopslag) en grotere grove dennen tussen de heideplanten verwijderd. Deze grotere dennen zijn in het verleden, toen de opkomende boompjes nog maar enkele jaren oud waren, niet tijdig verwijderd. Nu moet dit achterstallig onderhoud alsnog plaatsvinden om ruimte te maken voor het herstel van de heide en een verbetering van de biodiversiteit. Door het uitvoeren van deze maatregelen draagt Natuurmonumenten bij aan de verplichting van de overheid om de heide te herstellen en te behouden. Natuurmonumenten compenseert de gevelde dennenbomen op de heide door elders in natuurgebied Planken Wambuis nieuw bos te ontwikkelen.

Praktische informatie

•           Deelname is gratis.     

•           Honden mogen niet mee.

•           Trek stevige schoenen of laarzen aan.           

•           De excursie vindt plaats op zaterdag 4 juli 2020 van 13.30 tot 15.30 uur.

•           Aanmelden kan via www.natuurmonumenten.nl/plankenwambuis-informatiewandeling  

•           Er is plek voor een beperkt aantal deelnemers, aanmelden via de website is verplicht.

•           We organiseren de informatiewandeling ‘coronaproof’. Houd je aan de corona-regels.

•           Het startpunt voor de informatiewandeling is Uitkijkpunt Valenberg in Otterlo. Deze  locatie is alleen bereikbaar te voet of te fiets.

•           Ook is het mogelijk om mee te fietsen vanaf Parkeerplaats Oud Reemst: Harderwijkerweg 1A, 6731 ST Otterlo. Hier vertrekken we al om 13.00 uur.

Meld je aan via www.natuurmonumenten.nl/plankenwambuis-informatiewandeling  

 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie