Afbeelding
Pixabay

Ede heeft tot 15 miljoen nodig om coronaklap op te vangen

18 juni 2020 om 19:00 Politiek

EDE De gemeente Ede heeft 10 tot 15 miljoen euro nodig om de coronaklap op te vangen. Ede gaat niet kopje onder, zegt wethouder financiën Leon Meijer. ,,Maar we komen niet uit, we zullen lastige keuzes moeten maken. Er hoeft niet veel te gebeuren of de reservepositie schiet onderuit.” Een en ander hangt in belangrijke mate af van de duur dat het coronavirus dit jaar nog huishoudt.

Gerard van Wijk

De wethouder is niet te benijden, maar dat geldt ook voor zijn collega´s in andere gemeenten. ,,Het doet een beroep op je creativiteit”, laat hij diplomatiek horen. De grootste uitdaging is hoe de basisstructuren de komende jaren behouden kunnen blijven. De raad hoeft geen meerjarenbegroting te behandelen en dat is in de meeste andere gemeenten ook het geval. ,,Het levert op dit moment te veel financiële onzekerheid op.” Er zijn medio juni veel onzekerheden. Er zijn sectoren, zoals cultuur en sport, die de gemeente ,,wel eens veel geld kunnen gaan kosten.” En er is een stijging van de uit te keren bijstandsbedragen. De gemeente heeft eerder al 2,5 miljoen euro in de reserve gestopt om alle tegenvallers het hoofd te bieden.

STIJGING Bij de gemeente Ede deden 1744 ondernemers tot juni een aanvraag voor de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO). Het voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de coronacrisis onder het sociaal minimum komt. Van de noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid (NOW) maakten 678 ondernemers gebruik. Ondernemers krijgen tot maximaal 90 procent van hun loonkosten vergoed Als ze verwachten ten minste 20 procent omzet te verliezen over vier maanden door de crisis. De eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro voor ondernemers in getroffen sectoren hebben 941 Edese ondernemers ontvangen. Van de mogelijkheid tot het aanvragen van uitstel van betaling gemeentelijke belastingen is door 464 ondernemers gebruik gemaakt. In april ontvingen 1373 inwoners een WW-uitkering. Sinds maart is er een stijging in Ede van 12,9 procent. Dat is overigens minder dan de landelijke stijging van 16,7 procent.

Keuzes moeten, als voorbeeld, worden gemaakt bij onderwijshuisvesting en wegonderhoud. Veel scholen zijn gebouwd in eenzelfde periode en die scholen zijn aan onderhoud toe. Dat kan niet allemaal tegelijk. Ede is een uitgestrekte gemeente, met veel wegen. Veel wegen zijn 60 jaar geleden aangelegd. De uiterste houdbaarheid van een weg is gemiddeld eveneens 60 jaar. Hoe lang kan de gemeente vervolgens nog wachten met de aanpak van deze wegen? Zij is immers wel aansprakelijk wanneer er door gebrek aan onderhoud zich een incident voordoet. 

PRINCIPE Het Rijk heeft veel noodmaatregelen genomen en gemeenten worden gecompenseerd. Zoals in Ede bij de verminderde inkomsten van de toeristenbelasting en het parkeren. ,,Er komt een bedrag vrij voor de gemeenten, maar de vraag is hoe de verdeling er uit gaat zien. Daar is heel veel onzekerheid over.” De gemeente krijgt ook een bedrag uit het gemeentefonds en daarbij is het principe ´trap op, trap af´ leidend. Wanneer het Rijk meer uitgeeft ontvangt de gemeente ook meer. Maar bij een crisis, zoals nu, vervalt het principe. Wel krijgt Ede, met een begroting van 380 miljoen euro, dit jaar 3,4 miljoen meer en de twee daarop volgende jaren 3,7 miljoen meer. 

Wat cultuur betreft valt Ede vrijwel buiten alle regelingen die landelijk en provinciaal zijn getroffen. Zo heeft Ede bijvoorbeeld geen theater met meer dan 500 zitplaatsen en dan moet de gemeente financieel bijspijkeren. De kosten liepen door in de cultuursector, maar er waren geen inkomsten. Dat geldt ook in de sportwereld. Ede heeft drie zwembaden. De eerste maanden kon er recreatief niet worden gezwommen. ,,Zelfs met een hele mooie zomer schatten we het verlies eind dit jaar op acht ton." 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie