Het Openluchttheater in Ede.
Het Openluchttheater in Ede. Openluchttheater Ede

'Gemeente moet in gesprek met kerken over buitendiensten'

20 juni 2020 om 19:00 Religie Coronavirus

EDE Is een ´hagenpreek´, een religieuze samenkomst in de open lucht, een betoging of een manifestatie? Deze vraag legt Cora Otter (ChristenUnie) voor aan het college. De partij ,,ziet graag dat het gesprek wordt aangegaan met kerken en andere religieuze gemeenschappen, om mee te denken over een geschikte oplossing wanneer men behoefte heeft om in de buitenlucht samen te komen.”

Gerard van Wijk

Evenals vergaderingen en bijeenkomsten zijn ook religieuze bijeenkomsten en erediensten in de afgelopen maanden vanwege de coronamaatregelen online gehouden. ,,Christelijke en andere religieuze gemeenschappen hebben maandenlang hun geloof niet via gezamenlijke, fysieke samenkomsten met elkaar kunnen delen, terwijl die samenkomsten voor groot belang zijn voor betrokkenen. Daarnaast is de kerk/samenkomst van religieuze gemeenschappen ook een ontmoetingsplaats waar naar elkaar wordt omgezien. Op die manier is de maatschappelijke waarde van de kerken/religieuze gemeenschappen voor onze inwoners groot”, aldus Otter.

Vanaf 1 juli mag in een ruimte met maximaal 100 personen bijeen worden gekomen. ,,Het advies is dat er niet gezongen wordt, omdat dit risico voor de verspreiding van het virus met zich meebrengt. Samen zingen is echter wel een kernonderdeel tijdens veel bijeenkomsten.” Verplaatsing van de diensten naar de buitenlucht kan een oplossing zijn voor hen die aangeven daar behoefte aan te hebben. ,,De Edese heide, de bossen en het Openluchttheater bieden voldoende ruimte om gelovigen samen te laten komen. Het besmettingsrisico is in de buitenlucht veel kleiner. Uiteraard wordt ook dan de 1,5 meter afstand gehouden.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie