Ruth van Swaay is samenlevingscoach bij Malkander in Ede.
Ruth van Swaay is samenlevingscoach bij Malkander in Ede. Malkander

Brieven Malkander-coaches (11, slot): 'Herwaardering van kwetsbaarheid'

22 juni 2020 om 11:14 Corona

EDE Lisan Verboom en Ruth van Swaay zijn collega's bij welzijnsorganisatie Malkander. Allebei zijn ze samenlevingscoach. Lisan in Ede en Ruth in de dorpen van de gemeente Ede.

,,Een samenlevingscoach richt zich met name op collectieve wensen, activiteiten en processen in wijken en dorpen'', leggen Lisan en Ruth uit. ,,Door zichtbaar te zijn in een wijk of dorp weten bewoners ons te vinden en halen wij ook de vragen op. Vanuit deze startpositie kijken wij samen hoe we de vraag collectief kunnen maken. Kerntaken zijn het verbinden van mensen en organisaties; dit vanuit onze expertise en gesprekken die we voeren in de wijk.''

Sociaal werkers zijn aangemerkt als cruciaal beroep. Dit betekent dat Lisan en Ruth juist ook in de coronacrisis van wezenlijk belang kunnen zijn. In deze briefwisseling schrijven ze naar elkaar over deze intensieve en allesbepalende periode. Hieronder de elfde en laatste brief, van Ruth aan Lisan.

Ede, 20 juni 2020
Lieve Lisan,

Mijn werkende leven is aan het veranderen. De ruimte die ik voel om je te schrijven neemt af, nu ik niet meer thuis werk, maar van afspraak naar afspraak onderweg ben. Deze keer zijn het niet mijn drukke gedachten waardoor ik later terugschrijf, maar is het mijn nieuwe agenda. 

ALS VANOUDS Je zou haast denken, als vanouds. Dat is het natuurlijk niet, want de schaduw leunt op mijn schouder en fluistert woordjes in mijn oor: afstand houden! Géén handen schudden! Pijlen volgen! Winkelwagen gebruiken! Niemands kopje pakken! Niet knuffelen! Maar toch Lisan; wat is het tof dat de senioren elkaar weer mogen ontmoeten in het dorpshuis. Het voelde wat onwennig, zo ver uit elkaar aan tafel, en mensen bewogen zich wat behoedzaam langs de route. Maar zo fijn om ieders stem te horen en hun lachende gezichten te zien. Geruststelling voelde ik ook: gelukkig, we zijn er allemaal nog. Er was enorme geraaktheid - kwetsbaarheid zo je wilt - tussen de aanwezigen. 

OPMARS VAN KWETSBAARHEID In mijn eerste brief schreef ik: leuk hè, nadenken over gewone dingen in een ongewone tijd? Eén van de dingen die mij opviel, is de opmars van 'kwetsbaarheid'. In het gewone leven, al vóór corona, wordt kwetsbaarheid gezien als een toestand waarin je beter niet kunt verkeren. Het past niet in ons ideaal van sterke, zelfredzame en onafhankelijke individuen. Met corona dook het woord ineens overal op en het aantal 'kwetsbaren' nam een explosieve vlucht. Maar ik draag kwetsbaarheid juist een zeer warm hart toe. Dus hoe zit dat, kan ik je mijn hart voor kwetsbaarheid uitleggen? Ik las, weken geleden al, een blog van Marjon Bohré, die verwoordde hoe ik ook over kwetsbarheid denk. 

KWETSBAARHEID EN ZWAKTE Bohré schrijft: 'Eén van de grote misverstanden over kwetsbaarheid is dat het gelijk is aan zwakte. Maar dat klopt niet. Kwetsbaarheid en zwakte lijken misschien op elkaar, maar zijn niet gelijk. Kwetsbaarheid kun je zien als de mogelijkheid om geraakt te worden en zwakte als het onvermogen om je goed te verdedigen of beschermen'.

MOED Door corona ervaren we hoe kwetsbaar we allemaal zijn: we werden geraakt in ons hart, onze emoties, het leven blijkt breekbaar. Ze zegt dat we in deze tijd óók zagen hoe moed een soort tweelingzusje van kwetsbaarheid is. Denk aan alle mensen die zo moedig zijn om voor anderen te zorgen, ook als ze daarmee risico lopen om besmet te worden. Als je het tot je door laat dringen dat kwetsbaarheid niet hetzelfde is als zwakte, maar juist hand in hand gaat met moed, dan plaatst dat onze omgang met kwetsbaarheid in een heel ander perspectief. Kwetsbaarheid is dan geen gebrek dat koste wat kost verholpen moet worden, omdat we liever krachtige mensen zien. Nee, kwetsbaarheid betekent dan dat je raakbaar bent, dat je je zintuigen in beweging laat brengen. En moed? Moedige mensen verdragen hun kwetsbaarheid en durven het aan om 'geraakt' te worden. 

HERWAARDEER KWETSBAARHEID Ik vind kwetsbaarheid van onmisbare waarde. Kwetsbaarheid maakt je benaderbaar en dat je de situatie van de ander kunt invoelen. Of als iemand lijdt onder zijn omstandigheden en een oplossing niet binnen handbereik is, kun je nabij zijn en troost bieden. En mijn ervaring is dat mensen die hun zintuigen laten spreken, doorgaans helder kunnen benoemen welke (verander)behoefte zij hebben. Wat mij dan weer in staat stelt om te doen wat goed is voor hén. Alles waarover wij elkaar hebben geschreven, heeft met aanraakbaarheid te maken. Bij deze daarom mijn pleidooi voor een herwaardering van kwetsbaarheid! 

Lieve Lisan, ik ga de zomer in. Dank voor je openheid en mooie brieven, het is een waar genoegen om met je te corresponderen. 

Het ga je goed,
liefs en een virtuele omhelzing, Ruth.

Reageren? Mail naar info@malkander-ede.nl. 

Lisan Verboom is samenlevingscoach bij Malkander in Ede.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie