Afbeelding
Ziekenhuis Gelderse Vallei

Ziekenhuis Ede start CoFit polikliniek voor herstel coronapatiënten

25 juni 2020 om 18:07 Corona Coronavirus

EDE Ziekenhuis Gelderse Vallei is gestart met de CoFit polikliniek. Mensen die COVID-19 hebben gehad en waarbij het herstel langzamer en moeizamer gaat dan verwacht kunnen hier terecht. Het doel is dat zij hun dagelijkse activiteiten, werk en ook sport weer net zo goed uit kunnen voeren als voordat zij COVID-19 kregen.

De CoFit polikliniek is bedoeld voor patiënten die corona hebben gehad en die niet opgenomen zijn geweest op de intensive care (IC). ,,Voor patiënten die op de IC hebben gelegen bestaat al jaren een goed nazorgtraject. Maar de mensen die niet op de IC hebben gelegen, komen niet in aanmerking voor dat traject. Dat terwijl inmiddels blijkt dat ook een deel van deze patiënten vaak langdurig klachten houdt na COVID-19. Om deze groep te helpen, zijn we gestart met de CoFit polikliniek", vertelt sportarts prof. dr. Hans Zwerver van Sports Valley / Ziekenhuis Gelderse Vallei. 

De polikliniek richt zich in de eerste plaats op het herstel van conditie en kracht, waarbij voeding en bewegen de ingangen zijn om dit te verbeteren. En er is ook aandacht voor slaap, ademhaling en mentale gezondheid.

PERSOONLIJK ,,Op de polikliniek helpen we patiënten op weg zodat ze weer hun leven op hun eigen, oude niveau kunnen oppakken. Wat dat niveau is, bespreken we samen met de patiënt. We bekijken welke doelen de patiënt heeft en wat haalbaar is", vervolgt Zwerver. ,,Vervolgens stemmen we het nazorgtraject en -advies daarop af. We geven dus heel persoonlijk advies en hopen de kwaliteit van leven van deze patiënten daarmee te verbeteren."

OP DE COFIT POLIKLINIEK Voor de CoFit polikliniek hebben patiënten een verwijzing nodig, van bijvoorbeeld de huisarts of een medisch specialist. Patiënten komen een dagdeel naar de polikliniek voor een multidisciplinair onderzoek. Ze krijgen vragenlijsten via eZorg, consulten bij een sportarts, fysiotherapeut en een diëtist en aanvullend onderzoek zoals bloedonderzoek, hartfilmpje, longfunctieonderzoek en een longfoto. 

ANALYSE Als dat nodig is, kan de hulp van andere (medisch) specialisten, zoals een longarts, cardioloog, internist, neuroloog gespecialiseerd in slaap of medisch psycholoog ingeroepen worden. ,,Deze uitgebreide analyse is nodig", vertelt Zwerver. ,,Onder andere omdat COVID-19 een nieuwe ziekte is waar nog niet veel over bekend is. We willen ook geen zaken over het hoofd zien die herstel mogelijk in de weg staan."

ADVIES Nancy Janssen, de diëtist die betrokken is bij de CoFit polikliniek legt het vervolgtraject uit: ,,Nadat de patiënt op de polikliniek is geweest, bespreken we de uitkomsten van de onderzoeken met verschillende zorgprofessionals in een multidisciplinair overleg (MDO). Hier is ook de revalidatiearts bij betrokken. Eén week na het bezoek aan de polikliniek ontvangt de patiënt telefonisch het advies. Dat advies is dan helemaal afgestemd op zijn of haar persoonlijke situatie."

BEHANDELING Ze vervolgt: ,,Ons advies houdt vaak in dat we de patiënt voor verdere behandeling, op basis van de analyse, gericht doorverwijzen naar bijvoorbeeld een fysiotherapiepraktijk, diëtist, of logopedist in de eerstelijnszorg dichtbij huis. Of, als dat nodig is, naar een medisch specialist. Het CoFit team zorgt voor een goede overdracht van het behandeladvies. De huisarts stellen we ook altijd op de hoogte van het advies. Na zes weken bellen we de patiënt op om te bespreken hoe het gaat en na drie maanden komt de patiënt weer op de polikliniek. Op die manier kan een patiënt dichtbij huis herstellen, waarbij er wel regelmatig contact is met het ziekenhuis."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie