Afbeelding
Pixabay

Raadsvragen over oprukkend jakobskruiskruid gesteld

30 juni 2020 om 12:28 Natuur en milieu

EDE Na discussies en raadsvragen over (de bestrijding van) de eikenprocessierups en de Japanse duizendknoop zijn er nu raadsvragen gesteld over het jakobskruiskruid. Een in de regel tweejarige plant met gele bloempjes, die steeds meer voorkomt in wegbermen en natuurgebieden en van daaruit in de perceelranden van weilanden. 

Gerard van Wijk

Jakobskruiskruid is giftig voor de meeste zoogdieren. Runderen en paarden vermijden bij het grazen jakobskruiskruid normaal gesproken, maar met hooi of kuilvoer kunnen dieren het toch binnenkrijgen. ,,Zowel de opname van een grote hoeveelheid in één keer, als de opname van kleine hoeveelheden over langere tijd kunnen leiden tot beschadiging van de lever en ziekteverschijnselen.”

WEGBERMEN SGP'er Theo Folmer heeft er vragen over gesteld aan het college. Hij heeft er, als melkvee- en pluimveehouder in Lunteren, zelf mee te maken. Hij stelt vast dat het kruid ook de wegbermen in de gemeente Ede steeds meer wordt waargenomen. ,,In wegbermen is het een onschuldig kruid met mooie gele bloemen. Als deze plant is uitgebloeid worden de zaden die dan gevormd worden door de wind verspreid, onder andere naar de naastgelegen weilanden. In het verleden kregen deze zaden in het weiland weinig kans om te kiemen, omdat het slecht tegen bemesting met kunstmest kan. Omdat het kunstmestgebruik sterk gedaald is bij de meeste boeren, en biologische boeren helemaal geen kunstmest gebruiken, krijgt deze plant nu wel kans om zich in weilanden te vestigen.” 

EXTRA MAATREGELEN Het raadslid vraagt of het college bereid is om extra maatregelen te nemen om jakobskruiskruid te bestrijden op plekken waar verspreiding gevaar oplevert voor vee. Hij vraagt ook of er aanvullend beleid of financiën nodig zijn om effectief te kunnen bestrijden. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie