Afbeelding
Grondstoffen

In hoeverre belegt de particuliere belegger momenteel in grondstoffen?

1 juni 2020 om 14:29 Zakelijk

Verschillende factoren bepalen of beleggen in grondstoffen, aandelen en bijvoorbeeld valuta interessant is. De huidige corona crisis kan ertoe leiden dat de populariteit van de grondstoffenhandel afneemt. Daar waar een lage spaarrente deze handel juist stimuleert. In dit artikel lees je meer over de huidige stand van zaken op de grondstoffenmarkt. Welke grondstoffen kunnen een interessante investering zijn? Waarmee dien je rekening te houden, wanneer je een belegging in grondstoffen overweegt? Beleggen in aandelen, valuta of grondstoffen is nooit zonder risico.  

Verschillende soorten grondstoffen om in te investeren 

Je hebt de keuze uit verschillende soorten grondstoffen, wanneer je overweegt om in de grondstoffenhandel te stappen. Bekende voorbeelden van de verhandelbare grondstoffen zijn olie, goud en zilver. Er is echter meer! Denk ook aan koper, aluminium, suiker, katoen en cacao. De meeste beleggers kiezen voor een online investering in grondstoffen. Zij slaan geen grote voorraad suiker of cacao op in hun voorraadkast, maar kopen hun recht op deze grondstoffen online in. Ook het verkopen hiervan verloopt vrijwel altijd digitaal. Vergelijk het met een vreemde valuta. De meeste mensen investeren online in valuta, maar je zou het net als grondstoffen ook fysiek aan kunnen houden.  

Online en offline investeren in goud

Bij goud ligt dit iets anders! Goud kan ook fysiek worden ingekocht. Dit gebeurt in de meeste gevallen middels goudstaven. Ook Ede heeft een goudwisselkantoor, waar je terecht kunt voor het inleveren van fysieke gouden objecten. Op basis van het object en de goudprijs op het moment van inleveren ontvang je vervolgens een bod. Mocht je hier akkoord mee gaan, dan wordt het bedrag in cash aan je uitbetaald.  

 Het voordeel van goudstaven is dat deze in geen geval verloren kunnen gaan. Vergelijk het met muntgeld of bijvoorbeeld een woning. Niet voor niets overwegen sommige beleggers een tweede woning te kopen in Ede. Investeren in huis is net als het beleggen in grondstoffen populair! Houd er rekening mee, dat goudstaven tijdens een inbraak in huis gestolen kunnen worden. De waarde van deze objecten wordt lang niet altijd volledig vergoed door een verzekeraar. Het maakt dat het vaak verstandiger is om online het recht op grondstoffen te kopen.  

Invloed van corona crisis op handel in grondstoffen

Het coronavirus en de daaruit ontstane corona crisis heeft invloed op de wereldwijde handel in aandelen, grondstoffen en valuta. Kort na de uitbraak van het virus kregen de beurzen wereldwijd te maken met een flinke dip. Financiële onzekerheid zorgt immers voor een daling van consumentenuitgaven, mensen die hun baan verliezen en daardoor de hand op de knip houden, enzovoorts. In de afgelopen weken zijn veel van de eerder gedaalde aandelen uit deze dip geklommen. Hoewel de waarde van deze aandelen nog ver bij de top van begin 2020 vandaan ligt, lijkt de weg omhoog weer gevonden te zijn. 

 De onzekerheid over een mogelijke tweede golf met besmettingen maakt investeren in aandelen echter riskant. De markt is volatiel, waardoor een snelle daling op de loer ligt. Zeker als deze tweede golf daadwerkelijk ontstaat, of als de impact van de financiële crisis groter is dan vooraf verwacht werd.  

Veilige haven in tijden van financiële onzekerheid

Veel beleggers zoeken in tijden van onzekerheid naar een veilige haven. Een grondstof als goud is een voorbeeld van zo’n veilige haven. De prijs van goud is vaak relatief stabiel, waarmee de kans op een snelle daling van je investering beperkt is. Naast goud wordt ook zilver als een veilige haven gezien. Het spreekt voor zich dat beleggers ook bij een investering in zilver en goud het risico lopen een deel van hun investering kwijt te raken. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie