Het terrein waar zonneveld Nergena zou moeten komen
Het terrein waar zonneveld Nergena zou moeten komen Erik Wesselius

Nog geen zonneschijn voor zonneveld; Edese raad komt er niet uit

2 juli 2020 om 20:00 Natuur en milieu

EDE De zon gaat voorlopig nog niet schijnen boven het eerste geplande zonneveld van enige omvang in de gemeente Ede. Dat zou moeten komen aan de Dijkgraaf in Bennekom, op het terrein van het voormalige landgoed Nergena. De gemeenteraad van Ede komt er niet uit, bleek donderdagavond. De stemmen staakten (19/19). Dat kwam mede omdat het raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie) niet mee stemde omdat hij als projectleider bij LCEnergy werkt en dit bedrijf zou voor de inrichting van het zonneveld zorgen.

Gerard van Wijk

Volgende week, op de laatste raadsvergadering voor het zomerreces, staat het zonneveld opnieuw op de agenda. Staken de stemmen weer dan kan het voorstel naar de prullenbak worden verwezen. En komt er naar alle waarschijnlijkheid ook niets terecht van het streven in de gemeente Ede meer duurzame energie op te wekken. 

De voorstemmers wijzen hier op, zeggen dat het voorstel past in de lange termijn doelstellingen en stellen dat ,,als het gaat om zonnevelden een mooier project in de gemeente dan dit niet denkbaar is.” De voorstemmers zijn GroenLinks, D66, Gemeente Belangen, VVD, ChristenUnie en PvdA.

De tegenstanders stellen dat het gaat om ,,niet minder dan 62 voetbalvelden.” Er zou sprake zijn van controversiële belangen, het plan zou in strijd zijn met de filosofie over de duurzame voedselproductie van FoodValley en een zonneveld op kostbare landbouwgrond is onverstandig.

Op 23 januari dit jaar ging de raad akkoord met de ontwerp-omgevingsvergunning voor het zonneveld, met één stem verschil. Het gaat om een veld met een bruto oppervlak van 10,4 hectare, ofwel 8,3 hectare bruto. Vastgesteld werd een half jaar geleden dat de plannen in strijd zijn met het bestemmingsplan omdat het zonneveld op gronden met een agrarische
bestemming niet is toegestaan. Daar wordt in dit geval van afgeweken, door middel van wat een projectafwijkingsbesluit wordt genoemd.

Er werden niet minder dan 135 zienswijzen ingediend, afkomstig van 66 adressen. Daar waren bezwaarmakers uit de naaste omgeving bij, maar ook mensen uit Utrecht, Veenendaal, Harskamp, Ede, Doorwerth en Oosterbeek.

Recent werd bekend dat het project voor subsidie in aanmerking komt van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO). Daarmee komt 450.000 euro vrij voor wetenschappelijk onderzoek. Daar zou de buurman blij mee zijn. Dat is namelijk de Wageningen Universiteit. De soap rond het in Bennekom gesitueerde zonneveld duurt, wat de raad betreft, nog even voort.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie