Afbeelding
Familie Van Monfort

Crowdfunding voor waterput Gambia voor Ensa en Sarjo

3 juli 2020 om 14:09 Overig

EDE Het echtpaar Tinie Gootzen en Maurice van Montfort is onlangs in Gambia geweest. Daar werd een bijzondere band opgebouwd met de Gambianen Sarjo en Ensa.

Eip Janssen

,,We verbleven aan de kust in een toeristische omgeving nabij de hoofdplaats Brikama, van de divisie Western in Gambia”, opent Maurice van Montfort.

Het echtpaar voerde de nodige gesprekken met Ensa. ,,Hij was een van de bewakers van ons hotel. Het waren mooie gesprekken maar tegelijkertijd tijd ook eyeopeners. Het verschil in de manier waarop wij (Nederlanders) leven in vergelijking met deze Gambianen is treffend. Inmiddels is, momenteel weliswaar op afstand, een hechte band met hem opgebouwd.”

‘Grote familie en wens om zelfstandig te wonen’

De Edenaren bezochten zijn huis en maakten kennis met de familieleden.

,,Dat was heel bijzonder. Het is niet zomaar een familie waarmee je kennis maakt. Liefst 25 familieleden werden aan ons voorgesteld in een familiecompound. Wat zijn grootste wens was? Ensa en zijn gezin wilden graag zelfstandig gaan wonen. Hij heeft een jaar of twaalf geleden een stuk grond weten aan te kopen. Daarna is hij met de bouw van een huis begonnen. Het is niet zoals in ons land dat je even met een lening of hypotheek dat afmaakt. Hij vertelde dat er daarna elf jaar niets meer gebeurde. Simpelweg gezegd omdat het geld ontbrak”, gaat Maurice verder.

Ensa trouwde met Sarjo en samen kregen ze vier kinderen. ,,In zijn geboortestreek is de saamhorigheid groot. Het gezin, ondanks dat het niet overliep van rijkdom, adopteerde nog twee kinderen (neefje en nichtje), omdat het echtpaar hen niet alleen wilde laten opgroeien.”

SALARIS In Gambia zijn de salarissen laag. ,,Als bewaker in een hotel is het salaris amper voldoende om een gezin te onderhouden. Het is echt alleen de basics in life. Soms echter niet eens voldoende voor drie maaltijden per dag. Ik merkte dat hij zijn werk in het hotel regelmatig met honger begon. Dus was er ook geen geld om zijn huis (zijn droomwens) af te bouwen”, gaat Van Montfort verder. 

Het gezin Gootzen/Van Montfort hield het niet alleen bij woorden maar ook daden. ,,Wij (Maurice en Tinie, red.) trokken ons hun situatie erg aan. Dat zet je niet alleen aan het denken maar tegelijkertijd ook aan het werk”, zegt het echtpaar licht geëmotioneerd.

De afgelopen maanden hebben zij het gezin in de compound gesteund. ,,Met onze hulp is het Ensa gelukt zijn huis, min of meer bewoonbaar, af te bouwen. Komende maand (juli) kan het gezin erin trekken. De hulp die wij hebben geboden vinden we als vanzelfsprekend. Blij iets terug te kunnen doen voor mensen die het zoveel minder goed gaat dan ons.” 

‘Wie helpt Edese maar ook Gambiaanse droom werkelijkheid te laten worden’

Maar het echtpaar Gootzen/Van Montfort kan niet alles realiseren en vraagt hulp.


,,Er is geen waterbron nabij het huis. Een algemene waterput ligt op twee kilometer afstand. Dat is in die contreien heel normaal. Wij zouden misschien even de auto of E-bike nemen. Dat is in Gambia niet aan de orde. Verharde wegen zijn er niet en alles gebeurt lopend. De grote wens van Sarjo en Ensa is dan ook een eigen waterput bij huis te krijgen”, vertelt Tinie Gootzen.

Maar dan doemt er nog een probleem op. ,,Het grondwaterpeil aldaar ligt erg laag, wel 50 meter diep, waardoor een waterput aanleggen geen eenvoudige zaak is en bovendien kostbaar. Men wil graag een waterreservoir en waterpomp, door zonne-energie aangedreven.”

Het echtpaar Gootzen/Van Montfort heeft dan ook een droom waarvan zij hoopt dat die werkelijkheid wordt.

,,Wat zou er mooier zijn dan een eigen waterput te realiseren voor deze Gambiaanse familie? Wij hopen via crowdfunding 2.500 euro in te zamelen. Daarmee kan de waterput gerealiseerd worden en heeft deze familie daar jarenlang plezier van. We hopen dat dit artikel daaraan bijdraagt. Wie helpt ons deze droom maar in het bijzonder de Gambiaanse droom te realiseren? Een donatie, waarbij elk bedrag welkom is, helpt ons op weg. Wij weten zeker dat het echtpaar Ensa en Sarjo heel dankbaar zal zijn”, besluiten Tinie en Maurice.

Meer info: https://crowdfundingvoorclubs.nl/mauriceentiniegambia/goal/view/waterput-voor-ensa-en-sarjo

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie