Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Gemeente doet aangifte van sabotage onderzoek

3 juli 2020 om 20:04 Natuur en milieu

WEKEROM De gemeente Ede doet regelmatig onderzoek naar de grondwaterkwaliteit rond stortplaats de Belt in Wekerom. Ook dit jaar is er een nieuwe monitoring uitgevoerd. Hierbij is op tien locaties het grondwater bemonsterd en geanalyseerd. 

Bij één van de locaties is een benzine-achtige vloeistof in de bemonsteringsput is gegoten. Hierdoor is plaatselijk het grondwater verontreinigd. De gevolgen zijn beperkt gebleven tot het grondwater direct rond de peilbuis. De gemeente ruimt de verontreiniging op. Omdat er vermoedelijk sprake is van opzet en poging tot sabotage doet de gemeente ook aangifte van dit milieudelict bij de politie.

De grondwaterkwaliteit is tussen 2018 en 2020 licht verbeterd. De gemeten concentraties in het grondwater zijn stabiel gebleven of afgenomen. Het gaat om concentraties van zware metalen, xyleen, naftaleen, fenantreen, chloride en chloorbenzeen. De gemeente voert deze monitoring om de twee jaar uit. 

RAPPORT De resultaten van het onderzoek worden gedeeld met de omwonenden van de Belt. Zij hebben regelmatig zorgen geuit over de grondwaterkwaliteit.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie