Afbeelding
Foto door form PxHere

Zo herken je een zomerdepressie

6 juli 2020 om 06:58 Partnercontent

Slechte nachtrust

De dagen zijn in de zomer een stuk langer dan in de winter. In nachten is het vaak nog erg warm. Je piekert over van alles. Welke laptoptas 17 inch neem je mee naar een sollicitatiegesprek?. Een plevier laptoptas of een castelijns en beerens laptoptas? Je komt er maar niet uit. Het is maar een voorbeeld, maar in de zomer slaap je sowieso lichter en korter. De meeste mensen kunnen daar wel tegen, maar niet iedereen. Zeker wanneer je last hebt van een zomerdepressie is het niet fijn als je zo slecht slaapt. Door slecht slapen wordt je humeurig, moe en prikkelbaar. 

Somberheid 

Wanneer je in de zomer ’s avonds het liefst op de bank neerploft om televisie te kijken voel je je vreemd genoeg schuldig. Je hebt het gevoel dat je nog van alles moet doen. Het is immers mooi weer, daar moet je van genieten. Maar als je de energie daar niet voor hebt gaat dat niet. Wat rest is een schuldgevoel dat jij de hele avond weer tv kijkend door hebt gebracht. Het kan je een eenzaam gevoel opleveren als je op social media foto’s van vrienden en bekenden op het terras voorbij ziet komen. De zon schijnt volop, de vogels fluiten, het is zomer en niemand doet je iets. Maar toch kunnen mensen last hebben van een heuse dip. Hoe kan dat, want het is toch geen herfst of winter? 

Helaas bestaat een zomerdepressie net zo goed. Een depressie die elk seizoen in hetzelfde jaargetijde terugkomt. Denk je dat je daar misschien mee te maken hebt? Je bent zeker niet de enige, want 1 op de 1000 mensen is in de zomer depressief en 1 op de 300 mensen kampt met een zomerdip. Lees hier een aantal symptomen van een zomerdepressie. 

Snel overprikkeld 

Wanneer het niet zo goed met je gaat kan je niet veel hebben. Het lawaai van kinderen in een zwembad, buren die buiten zitten, de warmte, de zon, het is al snel teveel. Wanneer het niet mooi weer is zit iedereen binnen en krijg je niet zoveel prikkels van buiten mee. 

Onzeker over kleding

Wat doe je aan als het warm is? Mensen die te maken hebben met een zomerdepressie komen hier maar niet uit. Korte broeken, jurken, t-shirts, zwemkleding het zit allemaal niet lekker. Het liefst zou je een dikke trui aan willen trekken en je lichaam verstoppen, maar dat gaat niet als het warm is. 

Wat kan je doen? 

Er zijn dingen die je kan veranderen waardoor de zomer een stuk aangenamer wordt. Slik bijvoorbeeld extra melatonine. Door slaaptekort maakt je lichaam niet genoeg melatonine aan. Hou je niet van de zon? Zoek dan koele ruimtes op. Doe dingen waar je blij van wordt en trek je niets aan van wat andere mensen in de zomer doen. Het gaat er om dat jij lekker in je vel zit. Merk je dat je niet uit je dip komt dan kan het geen kwaad om de huisarts eens te bezoeken.  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie