Afbeelding
Team Black Lives Matter Ede

Black Lives Matter-demonstratie in Ede

8 juli 2020 om 06:20 Maatschappelijk

EDE Er komt een Black Lives Matter anti-racisme en anti-discriminatie-demonstratie in Ede. ,,Wij vragen jou om solidariteit te tonen, in vrede aan te sluiten en een luisterend oor en een open hart te bieden", aldus de organisatie. De demonstratie wordt zaterdagmiddag gehouden bij het monument op de Ginkelse Heide.

Op dit moment zijn wereldwijd protesten en demonstraties gaande tegen racisme en discriminatie. De aanleiding is de dood van George Floyd in de Verenigde Staten. ,,Hij is één van de vele slachtoffers van diep geworteld racisme en discriminatie. Racisme en discriminatie zijn ook in Nederland alom aanwezig in een andere vorm", aldus team Black Lives Matter Ede, de organisatoren van de demonstratie in Ede. ,,Het toeslagenschandaal bij de Belastingdienst, etnisch profileren door de politie, de vier keer hogere werkloosheid bij mensen met migratie-achtergrond en uitsluiting op de woningmarkt zijn een aantal voorbeelden hiervan."

MAATREGELEN ,,Gelijke kansen voor iedereen is van groot belang voor de toekomst van ons land en van Ede. Alleen samen kunnen we het probleem van racisme en discriminatie oplossen. Daarbij verwachten wij ook concrete maatregelen van onze volksvertegenwoordigers, ter bestrijding van discriminatie en racisme die ten goede komen en inclusief zijn voor onze gehele samenleving."

SPREKERS Daarom is er zaterdag 11 juli van 12.00 tot 13.00 uur een Black Lives Matter anti-racisme en anti-discriminatiedemonstratie in Ede op de Ginkelse Heide in Ede, bij het monument en de schaapskooi. Het wordt een vreedzame demonstratie waar een podium geboden wordt aan sprekers met verschillende achtergronden, aldus de organisatie. ,,Zij zullen een stukje van hun leven delen, in de vorm van verhalen, speeches en gedichten rondom racisme en discriminatie. Wij vragen jou om solidariteit te tonen, in vrede aan te sluiten en een luisterend oor en een open hart te bieden aan deze sprekers en iedereen die met racisme en discriminatie te maken heeft."

REGELS In verband met de Covid-19/RIVM-veiligheidsafspraken zijn er enkele regels. ,,Zo ben je verplicht een mondmasker te dragen en de 1,5 meter afstandregel na te leven. Er zijn 'field-stewards' aanwezig om ieders veiligheid en de strikte afspraken omtrent deze veiligheidsafspraken te waarborgen."

AANVULLING De woordvoerder van burgemeester René Verhulst laat weten dat de demonstratie valt onder artikel 9 van de Grondwet, waarin de vrijheid van vergadering en betoging is geregeld. Er kunnen bij demonstraties wel beperkende omstandigheden zijn, zoals wanneer de gezondheid in gevaar zou komen of er wanordelijkheden worden verwacht. Het ordelijk laten verlopen van een demonstratie valt onder het bevoegd gezag van de burgemeester.

,,We hebben wel eisen gesteld. Zoals ook die in deze tijd gelden, anderhalve meter afstand houden. De organisatie heeft een eigen ordedienst die daar op toeziet”, aldus de woordvoerder.

Er zijn mensen die het vreemd vinden dat de Airborne herdenking op de Ginkelse heide dit jaar niet door gaat en de aangekondigde demonstratie van zaterdag wel mag doorgaan. De gemeentelijk woordvoerder wijst er op dat het bij de Airborne herdenking gaat om een evenement en dat daar landelijke richtlijnen voor gelden. ,,Daar komen bovendien vele tienduizenden mensen op af, er moeten lang voor het evenement plaatsvindt allerlei vergunningen voor worden afgegeven en er zijn praktische bezwaren.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie