Archiefbeeld ter illustratie. Met de organisatoren van braderieën en markten wil het college in gesprek gaan over alternatieve locaties waar voldoende ruimte is.
Archiefbeeld ter illustratie. Met de organisatoren van braderieën en markten wil het college in gesprek gaan over alternatieve locaties waar voldoende ruimte is. Gerwin van Luttikhuizen

Gemeente wil meewerken om activiteiten mogelijk te maken

13 juli 2020 om 13:35 Activiteiten Coronavirus

EDE De gemeente Ede wil zoveel mogelijk meedenken en -werken om activiteiten de komende maanden wel mogelijk te maken. Dat meldt het college aan de raad. Onder bepaalde voorwaarden zijn samenkomsten en evenementen vanaf 1 juli weer toegestaan, in plaats van 1 september. Tegelijk wordt vastgesteld dat extra publieksactiviteiten veel organisatorische consequenties kunnen hebben, zoals kilometers hekwerk, het garanderen van 1,5 meter afstand, gescheiden publieksstromen, faciliteiten zoals toiletten, toegangscontrole en extra beveiliging.

Gerard van Wijk

Zowel bij de gemeente als de politie is er geen rekening mee gehouden dat er in de zomer allerlei evenementen plaats zullen vinden. ,,Vandaar dat er al afspraken zijn gemaakt over opnemen van verlof. Als er nu wel in de zomer een aantal evenementen doorgang vindt, naast de verwachte drukte in onder andere Ede Centrum, Lunteren en Otterlo, kunnen zij niet garanderen dat er voldoende handhaving aanwezig is.” Afhankelijk van het type evenement is de reguliere behandeltermijn voor een aanvraag van een evenementenvergunning acht weken. 

GECHECKT ,,Hoe 'meervoudiger' en groter het evenement, hoe meer er uitgezocht en gecheckt moet worden. Denk hierbij aan onderdelen zoals veiligheid, verkeersdoorstroming, publieke gezondheid, natuur en overlast.” Van andere gemeentes hoort Ede dat zij terughoudend zijn met het inkorten van behandeltermijnen voor het aanvragen van evenementenvergunningen.

JONGEREN Het college stelt voor om sportieve en culturele activiteiten voor kinderen en jongeren zoveel mogelijk te laten plaatsvinden in overdekte sportaccommodaties en op sportvelden. Deze activiteiten kunnen zonder vergunning plaatsvinden. De verwachting is dat relatief veel kinderen en jongeren deze zomer niet op vakantie gaan en dus thuis zitten.

ALTERNATIEVE LOCATIES Met de organisatoren van braderieën en markten wil het college in gesprek gaan over alternatieve locaties waar voldoende ruimte is. Er wordt gedacht aan sportvelden, weilanden en parken. Dit omdat gezien de verwachte drukte in winkelstraten de anderhalvemeternorm moeilijk tot niet te handhaven is. 

KERMIS Er wordt met een kermisexploitant gesproken die in de zomervakantie een kermis in het centrum van Ede wil organiseren. Een grote kermis lijkt het college nu niet wenselijk. Daarom wordt bekeken of een kermis gericht op kinderen en gezinnen een mogelijkheid is. ,,Dan zijn er minder attracties, dus meer ruimte, en zullen grote groepen jongeren de kermis niet bezoeken.” 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie