Uitleg en demonstratie van de mechanische muziekinstrumenten, op gepaste afstand van elkaar
Uitleg en demonstratie van de mechanische muziekinstrumenten, op gepaste afstand van elkaar Riet Beaujean

Het Kijk en Luistermuseum draait weer op volle toeren

16 juli 2020 om 14:55 Nieuws Deel je nieuws

Het Kijk en Luistermuseum is weer open. Naast de vaste collectie van mechanische instrumenten en lokaal erfgoed zijn er twee wisseltentoonstellingen te zien: de prachtige jubileumexpositie ‘Diversiteit en Verbinding’ van weefkring ‘t WEB en een groot aantal vitrines met poppen in klederdracht. Beide tentoonstellingen zijn nog te zien tot en met 24 oktober.

 

‘De eerste dag dat we weer opengingen na de maandenlange sluiting vanwege Corona waren we erg benieuwd of er bezoekers zouden komen’ zegt Jos van Ginkel, directeur van het museum. ‘Gelukkig was dat direct al het geval. Op dag één stroomden de gasten spontaan binnen en de tweede dag kwam er ‘s ochtends al een schoolklas. Daar zijn we erg blij mee.’

 

Toen het museum in maart dicht moest, was de jubileumtentoonstelling ‘Diversiteit en Verbinding’ van weefkring ‘t Web (Wageningen-Ede-Bennekom) net een week daarvoor geopend. In deze expositie wordt met een eigentijdse visie op de weefkunst en moderne materialen de oude techniek van het weven gepresenteerd.

 

De circa zestig actieve leden van de weefkring hebben zich ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan laten inspireren door het thema ‘Diversiteit en Verbinding’. Hoe verschillend de werkstukken ook zijn, de verbinding straalt ervan af. Het prachtige weefwerk en de mooie expositie zijn goed voor vele verrassingen.

 

Uit de eigen collectie van het museum zijn er poppen met klederdrachten uit heel Nederland te bekijken. De Veluwse muts, de Brabantse poffer, de kraplap van de Staphorster vrouwendracht, de kleding uit Hindeloopen, Scheveningen en Volendam: het is allemaal in miniatuur te zien.

 

Het museum heeft alle maatregelen getroffen om coronaproof te zijn, terwijl de sfeer in het museum hetzelfde is gebleven. Het is er gezellig. Als vanouds maakt de muziek van de mechanische instrumenten iedereen vrolijk.

‘Vakantiegangers en mensen uit de directe omgeving zijn enthousiast’ zegt Jos van Ginkel ‘en dat geeft alle vrijwilligers die het museum draaiend houden weer veel energie om door te gaan’.

 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie