De verzuring van de bodem is ook te merken bij jonge koolmezen, die die door hun pootjes zakken door kalkgebrek in de botten.
De verzuring van de bodem is ook te merken bij jonge koolmezen, die die door hun pootjes zakken door kalkgebrek in de botten. Pixabay

Ruim één miljoen kilo schelpenkalk voor de Ginkel

17 juli 2020 om 19:30 Natuur en milieu

EDE Komend najaar wordt vanuit een helikopter 1.125.000 kilo schelpenkalk over 385 hectare bos- en natuurgebied van voornamelijk de Noord-Ginkel verspreid. Dit omdat de natuurwaarde van de natuurgebieden volgens het college, net als op veel plekken in Nederland, flink onder druk staat. 

Gerard van Wijk

,,Voor de hele Veluwe geldt dat op veel locaties de bodem uit balans is door neerslag van stikstof in de vorm van ammoniak en ammonium. Veel natuurlijke processen zijn hierdoor ingrijpend gewijzigd, zoals de mineralenhuishouding in de bodem", aldus het college. ,,Mineralen spoelen versneld uit, wat grote gevolgen heeft voor de hele biodiversiteit. Deze verzuring is zichtbaar door bijvoorbeeld jonge koolmezen die door hun pootjes zakken door kalkgebrek in de botten, en het sterven van eikenbomen.”

KALKDEPOT Bij de houtwerf komt een kalkdepot. In Noord-Brabant is met deze verspreidingsmethode ervaring opgedaan. Ook delen van de Hoge Veluwe worden komend najaar op deze manier bekalkt. Er wordt bij de werkzaamheden rekening gehouden met het broedseizoen, evenementen, de brons van edelherten en de herfstvakantie. De eerste weken van november komen het eerst in aanmerking. ,,Daarbij zijn we afhankelijk van het weer: geen regen en weinig wind. Het bekalken werkt het beste als er nog geen vers gevallen herfstbladeren op de grond liggen. Het vliegen zal ongeveer tien dagen in beslag nemen.”

ZANGVOGELS In het projectplan anti-verzuringsmaatregelen op de Ginkel maakt Arnold van den Burg van Biosphere Science Productions in Otterlo duidelijk dat de verzuring van de bodem in de Ginkel, nu vooral door stikstofdepositie, ertoe heeft geleid dat de beschikbaarheid van calcium voor zangvogels te laag is geworden. ,,Hierdoor worden er veel eieren gelegd met een slechte schaal en breken nestjongen hun pootjes zodra ze erop willen steunen. Tevens treedt in de eikenbossen grootschalige eikensterfte op als gevolg van verzuring, de bijkomende aluminiumtoxiciteit en vermesting.” Het is langer bekend dat het niet goed gaat met de kwaliteit van de natuur op de droge zandgronden van Nederland, waartoe ook de Veluwe behoort.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie