(Foto ter illustratie).
(Foto ter illustratie). Henk Hutten

Minder permanente bewoning op Edese recreatieparken

20 juli 2020 om 15:38 Politiek Coronavirus

EDE De gemeente Ede wil niet dat er permanent wordt gewoond op recreatieparken. Recreatiewoningen zijn er voor mensen die willen recreëren, dat is het uitgangspunt. Eerder is besloten handhavend te gaan optreden. De handhaving is stilgelegd nadat de minister van Milieu en Wonen begin april gemeenten had opgeroepen hiermee voorlopig te stoppen vanwege de coronacrisis. Op 1 juni is de handhaving hervat vanwege versoepeling van de coronamaatregelen. Dit jaar zijn er tot nu toe tachtig ´handhavingsdossiers opgepakt´. Volgens het college is handhaving ,,zeker effectief gebleken.”

Gerard van Wijk

,,Het beeld is dat het merendeel van de na handhaving vrijgekomen recreatiewoningen weer beschikbaar komt voor recreatief gebruik. Veelal wordt het recreatieverblijf vervolgens recreatief gebruikt door een derde, als eigen vakantiehuisje, of door meerdere derden in de vorm van wisselende verhuur, de klassieke toeristische verhuur”, aldus het college in antwoord op vragen van D66 en GroenLinks.

Permanente bewoners van recreatieparken krijgen de mogelijkheid om hun persoonlijke situatie toe te lichten. Er kunnen ruimere termijnen worden gegeven voor een verhuizing. ,,Gezondheid, financiële problematiek, echtscheidingen en de gezinssituatie kunnen redenen zijn om dat te doen, dat wordt van geval tot geval bekeken.” Volgens het college lukt het nog regelmatig om woonruimte binnen de gemeente Ede te vinden. 

STOK ACHTER DE DEUR De handhaving op recreatieparken werkt vaak ondersteunend in het traject met de andere sporen van Vitale Vakantieparken (innovatie/ondernemerschap en ruimtelijke ontwikkelingen). Het dient dan als ´stok achter de deur´, soms in overleg met de ondernemer zelf, om tot een positieve ontwikkeling van (een gedeelte van) een park te komen. Soms is handhaving vanuit veiligheidsoverwegingen noodzakelijk. Het kan dan gaan om criminele en onveilige situaties.

Jaarlijks worden er circa 150 handhavingszaken tegen permanente bewoning opgestart. In de periode 2016-2019 zijn er 300 dossiers gesloten wegens beëindiging van de permanente bewoning. Er wordt volgens het college niet geregistreerd waar bewoners van recreatiewoningen naartoe verhuizen. ,,In het overgrote deel van de gevallen wordt door de mensen zelfstandig nieuwe woonruimte gevonden, in de particuliere sector (koop of huur) of in de sociale woningbouw. Het gaat slechts om een zeer klein percentage (één tot twee procent) van personen die niet zelfredzaam zijn of die het niet lukt zelfstandig nieuwe woonruimte te vinden, om sociaal-economische of psychische redenen. In een enkel uitzonderlijk geval komt iemand voor woonurgentie in aanmerking, of vinden mensen tijdelijk onderkomen via de maatschappelijke opvang of in een andere gemeente. Dat vraagt veel creativiteit.”

Volgens het college is een meer structurele oplossing dat er locaties voor flexwonen beschikbaar komen. Er wordt nu onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van flexwonen op meerdere locaties in de gemeente Ede. De ambitie is te komen tot 250 flexwoningen. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie