Afbeelding
Henny Jansen

Kleinschalige nieuwbouw op achterterrein Euterpe

22 juli 2020 om 15:05 Nieuwbouw

LUNTEREN Het college heeft ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan 'Lunteren, De Tuin van Euterpe'. Dat maakt nieuwbouw van tien appartementen mogelijk op het achterterrein van Euterpe, aan de Dorpsstraat 35 in Lunteren. 

Het bestaande gebouw heeft een monumentale status. Het achterterrein is nu onbebouwd en wordt gebruikt voor parkeren en oefenruimte voor de fanfare. Het plan voorziet daarnaast in een drietal grondgebonden seniorenwoningen aan het Beeklaantje.

NIEUWBOUW De herontwikkeling van het KNA-terrein staat in relatie tot de voorgenomen nieuwbouw van KNA aan de rand van Lunteren. Dat meldt CéGé, architectuur en bouwmanagement in Lunteren, verantwoordelijk voor het beeldkwaliteitsplan. Het nieuwe verenigingsgebouw staat gepland naast het nieuwe kerkgebouw aan De Havenkamp.

Aan de Dorpsstraat betreft het historische grond. Kunst Na Arbeid (KNA) was het eerste muziekkorps in de gemeente Ede, opgericht in juni 1907. Bijna veertig jaar geleden kreeg KNA een legaat bij het overlijden van een van de oprichters, waardoor het mogelijk werd zijn woonhuis om te bouwen tot verenigingsgebouw Euterpe. Later kwam er een repetitiezaal bij en ontstond rond dit gebouw een marsstraat en een evenementenpodium.

GEEN WOONZORGCENTRUM Aanvankelijk was de bedoeling in de 'tuin van Euterpe' een woonzorgcomplex neer te zetten, maar dat leidde niet tot overeenstemming met de betrokken zorgorganisatie. In een kleinschalige opzet is nu gekozen voor seniorenwoningen. ,,Door de koppeling aan een openbaar toegankelijk park en de verbinding naar Opella is het stedenbouwkundig verantwoord om op het achterterrein nieuwe woningen mogelijk te maken.” 

De bebouwing moet passen bij het groene beeld en het dorpse karakter van het plangebied. Het aanleggen van groene erfafscheidingen en de aanplant van bes- en bloemdragende plantensoorten moet bijdragen aan een goed leefklimaat. ,,De te realiseren nieuwbouw zal geschikt worden gemaakt voor huismussen en vleermuissoorten.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie