Afbeelding
Bureau Spotlight

'Uitstoot biomassacentrales kan 25 procent verminderen'

30 juli 2020 om 11:22 Overig

EDE  De gemeente Ede is in overleg met Warmtebedrijf Ede (WBE) over het treffen van bovenwettelijke maatregelen, ter vermindering van de uitstoot van (fijn)stof. ,,WBE heeft aangegeven in principe bereid te zijn extra maatregelen te treffen in de centrales”, zegt het college. Er wordt uitgegaan van minimaal 25 procent emissiereductie. Wanneer de provincie desgevraagd wil meebetalen dan kan een nog hogere emissiereductie worden bereikt.

Gerard van Wijk

De discussie over de toekomstige rol van biomassacentrales tussen voor- en tegenstanders is in volle gang. Ditmaal stelt het raadslid Peter van Leusden (GroenLinks) vast dat er wel is gemeten en gehandhaafd toen bekend werd dat er overschrijdingen van de uitstoot werden geconstateerd. ,,Er zijn daarop door het Warmtebedrijf ook maatregelen genomen, waardoor de centrales sinds die tijd volgens de Omgevingsdienst De Vallei binnen de landelijke normen hebben gefunctioneerd. Maar het debat (tijdens een expertmeeting op 11 juni dit jaar) maakte ook duidelijk dat die metingen momentopnames betreffen en weinig duidelijkheid geven over de feitelijke structurele risico's voor de volksgezondheid in de omgeving.”

Klopt het dat in andere gemeenten, onder andere Alkmaar, sprake is van een veel lagere uitstoot, vraagt Van Leusden. Het college antwoordt dat het niet bekend is met de uitstoot van biomassacentrales in andere gemeenten en met de technieken die daar worden toegepast. ,,In het algemeen kan over centrales elders worden gezegd dat als die centrales nieuwer zijn dan die in Ede deze centrales wellicht over betere technieken zullen beschikken, omdat er nu eenmaal voortdurend technische innovatie plaatsvindt. Daarnaast speelt de grootte van de centrale een rol. Voor grotere centrales gelden strengere emissienormen, waarvoor andere technieken worden gebruikt.”

NIEUWE NORMEN Het college onderkent dat voldoen aan de wettelijke uitstootnormen niet betekent dat er geen enkel risico is voor de volksgezondheid. ,,De minister heeft daarom aangekondigd de wettelijke normen binnen enkele jaren te gaan aanscherpen. Het doel van het landelijke Schone Lucht Akkoord (SLA), door Ede mede ondertekend, is dat in ons land voldaan gaat worden aan de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie. Die nieuwe normen zullen dan ook voor bestaande centrales gaan gelden. Dit betekent waarschijnlijk dat Warmtebedrijf Ede dan extra maatregelen zal moeten gaan treffen.”

Schoonmaakwerkzaamheden brengen volgens het college geen extra risico's met zich mee. ,,De ketels zijn buiten werking dus verbrandingsemissies vinden dan niet plaats.” Wel hebben zich bij schoonmaakwerkzaamheden bij de centrales aan de Dwarsweg en Knuttelweg  ,,enkele ongewone voorvallen” voorgedaan, waarbij sprake is geweest van enige stofemissie. ,,Dit heeft niet geleid tot gevaar voor de volksgezondheid, maar wel tot enige hinder voor de omgeving. Menselijke fouten lagen hieraan ten grondslag.” Vervolgens heeft de Omgevingsdienst geconstateerd dat het Warmtebedrijf onvoldoende maatregelen heeft genomen om de ,,ongewone voorvallen” te voorkomen  en is er een handhavingstraject  met een last onder dwangsom opgelegd. 

VOORSCHRIFTEN Het college gaat maatwerkvoorschriften opleggen voor wat betreft de inname van biomassa door het Warmtebedrijf aan de poort van de centrales. Dat heeft tot doel dat het Warmtebedrijf scherper gaat toezien op de kwaliteit en het vochtgehalte van de aangeleverde biomassa. ,,Verbranding van verontreinigde en te vochtige biomassa kan namelijk leiden tot verhoogde uitstoot van stoffen of geurhinder.” Voor het opleggen van andere maatwerkvoorschriften ziet het college op dit moment geen aanleiding. De Algemene Wet Bestuursrecht verplicht de gemeente bij het opleggen van maatwerkvoorschriften een goede belangenafweging te maken. ,,Belangrijk is bijvoorbeeld dat maatwerkvoorschriften redelijk en billijk zijn en dat de belangen van alle betrokken partijen worden afgewogen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie